
FOTO: Unsplash
Sjajna varijacija klasika
povezane vijesti
Kad bi ljeto imalo okus, vjerojatno bi bio baš kao ova juha.
Iako klasični gazpacho na bazi rajčice zauzima posebno mjesto na ljetnom jelovniku, dodatak lubenice daje toj poznatoj juhi suptilnu slatkoću kojoj je teško odoljeti.
Prepuna svježeg voća i povrća, ova juha istovremeno je osvježavajuća i zasitna.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
I u vrhuncu ljeta, kada su sastojci najsvježiji, njihov okus može varirati, pogotovo lubenica i rajčica. Zato je važno kušati juhu u svakoj fazi pripreme i prilagoditi začine po okusu.
Slobodno dodajte još malo octa za kiselkastu notu ili ulja za puniji okus. Imajte na umu da će tijekom hlađenja u hladnjaku okusi postati dublji i zaokruženiji, pa juhu obavezno kušajte još jednom prije serviranja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 1 srednji krastavac, oguljen i očišćen od sjemenki
- 1/2 crvene paprike, očišćena i sitno nasjeckana
- 300 g zrelih rajčica, grubo nasjeckanih
- 300 g lubenice, očišćene i grubo nasjeckane
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još za posluživanje
- 20 ml + 5 ml crvenog vinskog octa
- 15–30 g sitno nasjeckanih jalapeño papričica
- 30–40 g sitno nasjeckane ljutike, podijeljeno na 2 i 1 žlicu
- Sol i papar
- Svježi bosiljak, listići korijandra i tostirani kruh za posluživanje
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Četvrtinu krastavca sitno nasjeckajte i ostavite sa strane za posluživanje. Ostatak grubo nasjeckajte i stavite u blender. Dodajte papriku, rajčice, lubenicu, ulje, ocat, jalapeño i 2/3 nasjeckane ljutike.
Začinite s malo soli i papra. Blendajte dok ne postignete željenu teksturu, može biti posve glatka ili s komadićima, kako više volite. Po potrebi dodatno začinite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Juhu ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata, a idealno preko noći kako bi se okusi proželi. Prije posluživanja još jednom kušajte i po potrebi doradite začine.
Gazpacho podijelite u zdjelice i ukrasite sjeckanim krastavcem, ostatkom ljutike, svježim začinskim biljem i s malo maslinovog ulja. Poslužite uz tostirani kruh. Uživajte!