Vrlo štetno

Orhideja vam vene? Možda je držite kraj košare s voćem, što nikako ne bi smjeli

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Da li ste se potrudili da vaša orhideja procvjeta i želite je pod svaku cijenu zaštiti?Orhideje su, kao što znamo, donekle posebne biljke: potrebna im je drugačija njega od ostalih sobnih biljaka.


Na primjer, čak i ako jako vole svjetlo, nije ih dobro predugo izlagati direktnom svjetlu jer bi mogle izgorjeti, pogotovo ljeti.


Čak i pri zalijevanju lako možete pogriješiti. Umjesto da ulijevate vodu u tlo, bolje je uroniti ih na 10-15 minuta u posudu s vodom ili raspršiti vodu u prostoriji kako biste povećali vlažnost.
No, upravo zato što uzgoj orhideja može biti pravi izazov, postoji jedna greška koju svakako morate izbjeći.


Orhideje se nikada ne smiju stavljati u blizinu voća jer se oslobađa etilen, plin koji se široko koristi u prehrambenoj industriji za sazrijevanje voća ili konzerviranje neke hrane.


Oslobađanje etilena dio je prirodnog procesa sazrijevanja voća, ali je također vrlo štetan element za cvjetove vaših orhideja, zbog čega oni venu unatoč vašim naporima.


Ovaj plin ne oslobađa samo voće koje sazrijeva, već i plastika i fluorescentna svjetla. Nadalje, etilen je dio mješavine otrovnih plinova koji zagađuju atmosferu i zrak koji udišemo.


Iz tih razloga, pokušajte svoju orhideju držati podalje od plastičnih i fluorescentnih svjetala i, ako je moguće, postavite je na prozor koji ne gleda direktno na prometnu ulicu.


Ali što možete učiniti da pomognete svojoj orhideji da procvjeta?


Dobra taktika je pobrinuti se da uvijek ima dobru cirkulaciju zraka, pa čak i ako voće koje imate u vašem domu ispušta etilen, cirkulacija će ga spriječiti da stagnira u blizini vaše biljke.


Još jedan savjet mogao bi biti da orhideju stavite u kupaonicu ili najvlažniju prostoriju u kući kako biste joj stvorili gostoljubivije stanište.


Na kraju provjerite jeste li odabrali prikladnu zemlju jer ona “klasična” za lončanice nije idealna.