MOJ NAJLJEPŠI VRT

Okućnica Slavijane i Veljka Trinajstića u Opatiji: Dominira veličanstvena agava

Jelena Sedlak

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Vrtovi su građeni u obliku kaskada, pa se šale kako u njima treba »raditi pod ručnom«, a jedini način da se nekoliko kamiona pijeska donese do vrta je s lopatama i kariolama. Još i danas tako se dovoze drva i sve ostalo. No, kako kaže naš domaćin Veljko, »U delu je spas«U strmoj opatijskoj ulici Mušićevac nekoliko je lijepih vrtova, povezanih cijelom dužinom od nekoliko stotina metara živicom od lovorvišnje, koju mještani sami šišaju. Među najljepšima vrt je Slavijane i Veljka Trinajstića, ovdašnjih mještana, a oni će u šali reći i »rođenih još u starom rodilištu«.


Na okućnici od oko 2.000 četvornih metara ima puno posla, još ktome smještenoj u podnožju stotinjak stuba, koje je trebalo prolaziti s kariolom dovozeći zemlju, gnojivo, biljke, svakojaki materijal, pa stoga začuđuje ljepota i šarolikost njihovog vrta.


Foto: Marko Gracin


Ni ostalim susjedima nije bilo lako, ali Slavijana kaže kako si svi međusobno pomažu, a naročito u šišanju živice s obje strane duge i uske cestice, kojom se može samo pješice. Vrtovi su građeni u obliku kaskada, pa se šale kako u njima treba »raditi pod ručnom«, a jedini način da se nekoliko kamiona pijeska donese do vrta bio je s lopatama i kariolama. Još i danas se tako dovoze drva i sve ostalo. No, kako kaže naš domaćin Veljko, »U delu je spas«.


Foto: Marko Gracin

Prvo što nam »pada u oči« kada stupimo u vrt je procvjetala agava, čiji se veličanstveni cvijet vidi nadaleko. Stara je 50 godina i naši se domaćini sada opraštaju s njom, jer kad procvjeta, agava umire. Kažu nam kako su i kćer Elena i unuci Dominik, Đulijano i Martina pomalo tužni, ali agava ima puno pomlatka, pa će je nadomjestiti.


Foto: Marko GracinUz vrtnu stazicu raste lijepa bugenvilija, dar mame Milice od prije mnogo godina, koju su samo »zapiknuli« i evo je danas u svom veličanstvenom izdanju. Jedne je zime i smrznula, ali brzo se oporavila. Ima tu i kamelija te čitava šuma od stotinjak palmi, koje se razmnožavaju same. Slično je i s lovorom, smiljem, ružmarinom, kušom, bambusom, jukama, lavandama te sa »svime što se da zapikat’«, kako kaže Veljko. Nije baš zadovoljan s kakijem, koji je znao dobro rađati, čak i po stotinu plodova u sezoni, a ove je godine rodio samo 3 ploda.


Foto: Marko GracinOn je cijeli staž do mirovine odradio u Industroopremi Rijeka, a Slavijana je bila knjigovođa, te je u mirovinu otišla iz Jadran Impexa Kastav. Sada kada su u mirovini, uživaju u svojoj oazi mira, u kojoj je zaista sve podešeno za uživanje. U vrtu najradije borave i kažu kako stalno nešto »prčkaju« po cijeli dan, a kada treba, uskaču obitelj i susjedi.


Foto: Marko Gracin– Ako treba, uvijek su tu, govori Slavijana. Ona i Veljko su na okućnici sve građevinske radove obavili sami. Sada su i špina i roštilj Slavijanih ruku djelo, a Veljko je radio zahtjevnije poslove. Jedno vrijeme, dok je bio bez posla, išao je raditi sa zidarima i naučio zidati gledajući kako oni rade. Kaže da nije teško, samo treba puno volje.


Foto: Marko Gracin– Ja nacrtam, a Veljko zida. Sve s kamenom on je ozidao, ponosno će supruga. Sve palme je, kaže, on posadio. Mnogo mladih raste oko špine, pa ih on u proljeće samo »zapika«. S bananom nije takav slučaj, nju treba znati njegovati, pa joj redovito otkida plod, kako se ne bi narušila ljepota listova. Paulovnija je također nešto s čime treba znati, a supružnici su je naručili preko interneta i posadili tek nedavno. Kada se razraste, nadići će sve ostalo drveće, uključujući i cvijet agave, ali otom- potom.


Pokazali su nam i šumicu mimoza, koja raste s jedne strane kuće, a koju također treba orezivati da bi svakog proljeća procvjetala i zamirisala cijeli ovaj kraj. To je slučaj i s pampas travom, Isusovom krunom, bršljanom, bugenvilijom, kamelijom…


Foto: Marko GracinVidjeli smo u njihovom vrtu i nekoliko lijepih detalja, primjerice, procvjetalu azaleju smještenu na panju od palme, stari demižon također smješten na stari panj, oko kojeg je naša domaćica složila školjke i kamenčiće, lijep kameni vrt, viseće košare s interesantnim biljkama od kojih jednu Slavijana naziva »Beatlesom«, jer ima dugu čupavu »frizuru«, koja se navečer prekrije bijelim cvjetićima nalik na slap, samo je treba redovito, svakog prosinca podšišati na 2- 3 cm.


okucnica

Foto: Marko Gracin


Obrezivanje, paljenje i čišćenje uvelih listova u vrtu ranije je radio Veljko, i to barem po 2 sata dnevno, ali sad mu je vid oslabio, a tu je i »godina proizvodnje«, kako se sam našalio, pa taj posao sada prepušta unucima.


Foto: Marko GracinDok prolazimo kroz pravu šumu sobnih biljaka iznijetih preko ljeta u vrt, oko nogu nam se mota lijepi crni mačić, imenom Zoro, kadli se preciznijim uvidom uvjerismo da je zapravo riječ o Zori. Ajme, još i ona bi im mogla zadati brige. Među ovim fikusima, adamima, begonijama, hibiskusima, zmajevim krilima, vodenikama, papratima… uskoro bi ih moglo biti još.