Savršen stil

Donosimo savjete kako najbolje postaviti ogledala

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Tražite najbolju poziciju za ogledala? Imamo savjete što napraviti, a što izbjegavatiOgledala su savršen spoj funkcije i stila, imaju dekorativnu svrhu i pritom služe da bacimo posljednji pogled na vlastiti izgled prije nego li napustimo domove. Kod ogledala je super što manje prostore mogu učiniti vizualno većima, a one tamnije prostore pretvoriti u oazu svjetlosti.


Prošla su vremena ogledala strogih oblika koja su stajala samo u kupaonicama i sada obožavamo ogledala šarenih dizajna te nepravilnih oblika koji se nalaze u više prostorija.


ogledala

Foto: iStock


Gdje postaviti ogledalo?


Ogledala se mogu staviti u gotovo svaku prostoriju, a prvenstveno u hodnik. Kada vam netko ulazi u kuću prvo što primjećuje je hodnik ili predsoblje, a stavljanje ogledala iznad ormarića ili stola u hodniku, automatski daje vaš osobni pečat prostoru.
Robert A. Downs savjetuje pozicioniranje ogledala nekoliko centimetara iznad stola ili komode. “Ovisno o debljini okvira, možete ga postaviti što više jer ne želite da vam tamna sjena pada na dekoracije”, kaže.


Ogledala se super uklapaju i na vrata, a dizajneri savjetuju da se postavi veliko ogledalo tako da zauzme što više prostora na vratima.


U dnevnim boravcima koji imaju svjetlosti, ogledala možete postaviti na zid koji se nalazi nasuprot prozora. Dramatična ogledala, pogotovo ako ih prati prekrasni luster koji će se vidjeti u odrazu, savršena su za blagovaonice.


Foto: iStock


Trikovi za savršeno uklapanje ogledala


Ogledala bi trebala biti produžena ruka vašeg stila uređenja. Ako obožavate moderni stil, nemojte birati rustikalni drveni okvir ogledala već potražite onaj metalnog dizajna.


U prostorije će se odlično uklopiti i “grupa” ogledala pa umjesto jednog, objesite ih više manjih i različitih oblika. Pripazite samo da između ogledala imate jednaki razmak.


Pri odabiru ogledala pažnju valja obratiti na količinu svjetlosti u vašim prostorijama. Melanie Fowler (profesionalna organizatorica) za Elle kaže: “Nije važna samo pozicija već i svijetlo oko ogledala. Za nekoga tko želi prirodno svijetlo, dobra je ideja objesiti ogledalo kraj prozora.”