Kultni komad

Odjevni predmet koji svatko treba imati: njezino veličanstvo bijela košulja

Sandy Uran

Foto: iStock

Foto: iStock

Ima status bezvremenske elegancije!

Među ljubiteljima mode bijela košulja ima status jednak onom male crne haljine. Najprije ćemo se pozabaviti povijesnim aspektom ovog odjevnog predmeta, a potom ćemo vam predložiti i nekoliko kombinacija kako nositi bijelu košulju.


Od tunike do košulje


Košulja je odjevni predmet koji se nosi iznad donjega rublja. No, prema podacima koje nalazimo u arhivskoj građi, tijekom povijesti košulja se nosila neposredno na tijelu, sve do pojave rublja početkom novoga vijeka. Tada se počela razlikovati prema namjeni: ženska, muška, noćna, dječja košulja, te je poprimala različite krojeve.


Košulja ravna kroja, s dugim rukavima, obično izvezena oko vrata i na dnu rukava, dio je seljačke narodne nošnje. Stari vijek nije poznavao košulje u današnjem smislu; odjeća slična kroja u Egipćana, Grka i Rimljana nazivala se tunika. Bila je obično duga do koljena, s dugim rukavima, a izrađivala se od lana.


U europskom dijelu Rimskoga Carstva tunika se nosila s pojasom, žene su je vezivale visoko iznad struka, muškarci na bokovima, a u Africi bez pojasa. Duga ravna košulja nosila se kao donja odjeća tijekom cijelog srednjeg vijeka i bila je od gruba platna; tek potkraj 15. stoljeća pojavile su se donje košulje od meka platna, koje su predstavljale prvo rublje u današnjem smislu.


Ženske košulje, obično nešto dulje od muških, ali istoga ravnog kroja, izrađivane su od boljega platna i bile su ukrašene vezom, u bogatih zlatom, srebrom i čipkama.


Susan Sarandon u filmu “Klijent”


Humphrey Bogart i Lauren Bacall u filmu “Otok Largo”


Odlika bogatih


Početkom novoga vijeka pojavile su se i posebne noćne košulje. U 16. stoljeću izrađivale su se košulje s izvezenim dugim rukavima i ukrašenim ovratnicima različitih oblika. Već u tom stoljeću smatrale su se raskošnima, te su se nosile i takozvane lažne muške košulje, odnosno samo ovratnik s onim dijelovima koje nije pokrivao kaput.


U 16. i 17. stoljeću nosila se svilena košulja s visoko uzdignutim velikim nabranim ovratnikom; oblikom ovratnika razlikovala se moda na različitim europskim dvorovima. Od 17. stoljeća počele su se razlikovati muške i ženske košulje i od tada svaka od njih ima svoje modne posebnosti.


Na početku 18. stoljeća žene su nosile ravne košulje, a pola stoljeća poslije u Parizu su uvedeni korzeti i košulje koje su pratile liniju tijela. Muškarci su također nosili elegantne košulje s prsnim ukrasom i orukvicama, ukrašenima čipkom.


Sve do druge polovice 19. stoljeća košulja je bila odjeća bogatih. Francuski modni kroničari početkom 19. stoljeća navodili su da bi elegantna Parižanka trebala imati oko 600 haljina, ali samo 12 košulja. Poznato je da je francuska carica Josephina imala 498 košulja i da ih je mijenjala tri puta dnevno.


Audrey Hepburn u filmu “Praznik u Rimu”


Jennifer Grey i Patrick Swayze u filmu “Prljavi ples”


Julia Roberts na premijeri filma “Kolovoz u okrugu Osage”


Muška košulja


S prevladavanjem jednostavne engleske muške mode u građanskom sloju, s kraja 19. stoljeća, ustalila se muška košulja jednostavna kroja s ovratnikom, ispod kojega se vezala kravata. Ženska košulja poprimila je, naprotiv, raznolike krojeve i detalje u skladu s modom.


Krojevi, materijali i uzorci košulja u 20. stoljeća varirali su ovisno o namjeni. Kao zanimljivost u ovom presjeku u kojem se govori o značenju bijele košulje kroz različita povijesna razdoblja valja istaknuti činjenicu da su u 19. i 20. stoljeću pripadnici različitih stranaka i pokreta nosili košulje određene boje kao politički znak, te su se po njima i zvali: crvene košulje (Garibaldijevi dobrovoljci u Italiji), crne košulje (fašisti u Italiji), smeđe košulje (nacisti u Njemačkoj), plave košulje (egipatski wafdisti i irska totalitarna narodna straža), zelene košulje (integralisti u Brazilu).


Plavu košulju često nose policajci i svećenici u civilu, zabilježeno je u povijesnim materijalima koji naglašavaju i da je košulja u kršćanstvu ujedno simbolička, obično bijela, te predstavlja odjeću koja se odijeva prilikom primanja sakramenata, a predaje se s koljena na koljeno.Kreacija Anthonyja Vaccarella za Saint Laurent iz sezone jesen/zima 2023./2024.


Lako obogaćivanje


Riječ košulja dolazi od latinske riječi casula, što znači grubo sukno. Košulja je šivani komad tkanine koji ima kragnu ili ovratnik, rukave, duge ili kratke, i zakopčava se gumbima cijelom dužinom. Košulja je jedan od osnovnih odjevnih predmeta koju nose podjednako muškarci i žene te razne dobne skupine. Bijela košulja, valja još jednom naglasiti, ima status bezvremenske elegancije i neophodno ju je imati u svom garderobnom ormaru.


Izrađuje se od pamuka, svile, satena, lana, viskoze, vune i poliestera. Njenu jednostavnost može se nadopuniti. Predložit ćemo vam nekoliko načina kako je obogatiti, kako je učiniti modno poželjnom za svaku prigodu.


Jedan od načina je da se u džep košulje može staviti maramica, ukrasiti ovratnik rupcem, svilenim ili neke druge vrste, ovisno o vlastitom modnom izričaju. Gumbi od sedefa ili posebnog dizajna košulju također mogu učiniti jedinstvenom. Manžete se mogu ukrasiti lijepom dugmadi, a to mogu učiniti pripadnici oba spola, kao što je to bio slučaj i u pojedinim povijesnim epohama.


Prijedlozi Trinny Woodall


Da je bijela košulja doista komad odjeće koji vrijedi imati u svom ormaru, kazat će vam svi koji nešto znače u svijetu mode. A o tome kako je nositi, odnosno na koje se sve načine može nositi košulja, svoj modni video snimila je i Trinny Woodall, koja je u potonjem na Instagramu predstavila 23 načina na koja se može odjenuti ova »modna delicija«, od toga da se nosi uz bogat ili markantan nakit, okrenuvši je tako da je kopčate odostraga, vežete u struku, ovisno o tome kombinirate li je uz suknju ili hlače, traperice…Jedan od načina da je se obogati je i taj da uz nju nosite crveni ruž, te će njena bjelina tada doći posebno do izražaja. Možete je nositi i tako da iznad nje odjenete top ili pak haljinu na naramenice, ili lajbek, a u obzir dolazi i pulover bez rukava, sako…


Također ispod nje uz donje rublje možete staviti i dolčevitu, ili iznad nje majicu s kratkim rukavima. Velik je broj varijacija kako i uz što nositi bijelu košulju, a da biste se inspirirali, uvijek možete pogledati video Trinny Woodall.


Za kraj valja naglasiti da se bijela košulja često pojavljuje i na filmskom platnu. Jedna od upečatljivih pojava je ona u filmu »Gospodin i gospođa Smith« kad se Angelina Jolie u ulozi gđe Smith nađe u situaciji kad na sebi ima samo bijelu košulju i čizme.


Angelina Jolie u filmu “Gospodin i gospođa Smith”


Uma Thurman u filmu “Pakleni šund”