Opasna moda

Novi trend preporuča uranjanje lica u vodu i led. Pametnije je da to ipak ne radite, može biti opasno

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Podrazumijeva se da ovo može jako naškoditi koži vašeg licaNovi trend na TikToku preporuča uranjanje lica u vodu i led kako biste odmah izgledali svježije i toniranije, ali ovo je vrlo opasna navika.


Riječ je o ledenoj njezi lica, beauty trendu koji dolazi, kako to često biva, iz svijeta mode. Nekoliko zvijezda svjetskih modnih pista – Gigi Hadid i Kate Moss – otkrile su da prije modnih revija i snimanja lica urone u posudu punu leda kako bi imale zategnutu i svježu kožu.


Sve što trebate učiniti je nabaviti dovoljno veliku posudu da u nju umočite lice, napuniti ju ledom (i, ako želite, dodati vrlo hladnu vodu) i kratko uroniti s licem, pokušavajući izdržati više od četiri ili pet sekundi svaki put.
Ledena njega lica: evo zašto to ne biste trebali raditi


Podrazumijeva se da ovo može jako naškoditi koži našeg lica i da to svakako treba izbjegavati, pogotovo ako imate osjetljivu i nježnu kožu. Primjena leda izravno na kožu može pogoršati iritaciju, uzrokujući lokalno crvenilo i svrbež, kao i herpes na licu i usnama.


Ali to nije sve: led je snažan vazokonstriktor, a toplinski šok uzrokuje pucanje osjetljivih potkožnih kapilara, uzrokujući lokalno krvarenje.


Nadalje, redovito nanošenje leda na kožu može uzrokovati suhoću i ljuštenje kože, što se ne rješava nanošenjem normalne kreme za lice (kao što je prikazano u mnogim videima posvećenim ovoj “praksi ljepote”): led, zatvaranje pore kože, sprječava kozmetičke proizvode da prodru kako bi trebali, čineći njihovu primjenu gotovo beskorisnom.


Tri mita o prednostima leda na licu koje treba razbiti:


  • Smanjuje bore: Bore na licu nemaju nikakve veze s vrućinom ili hladnoćom. Na njihovu pojavu utječe prirodno starenje tkiva, dugotrajno izlaganje sunčevoj svjetlosti, izrazi lica kada razgovaramo, smiješimo se ili jedemo. Stoga ne vjerujmo onima koji tretman lica ledom predlažu kao čudesni lijek protiv bora – led nam neće vratiti glatku kožu kakvu smo imali kad smo bili mladi.
  • Smanjuje stvaranje sebuma: Na žlijezde lojnice ne utječu ni toplina ni hladnoća. Ne postoji način na koji kockice leda mogu spriječiti stvaranje sebuma na koži lica. Ako ništa drugo, led na koži može imati kao nuspojavu povećanje proizvodnje sebuma. Stres kojem je koža izložena može uzrokovati pretjeranu suhoću i, posljedično, veću proizvodnju sebuma.
  • Osvijetlite lice: I ovo je mit koji treba razbiti. Led ne čini kožu lica svjetlijom, već ju, naprotiv, može učiniti bljeđom i bez sjaja. To je zato što djelovanje hladnoće sužava kapilare ispod kože i smanjuje dotok krvi u lice, čineći ga bjeljim.