Zajedničke financije

Novac je jedan od najčešćih uzroka svađe u vezi. Evo na što obratiti pozornost

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Ne morate se složiti s njihovim načinom razmišljanja o novcu, ali ni rasprava o tome neće ga promijeniti.Jeste li znali da je novac jedan od najčešćih uzroka svađa kod bračnih parova. Kad bolje razmislite, lako je razumjeti zašto imamo tako velike probleme kada počnemo unositi novac u odnose. Svatko ima svoj način razmišljanja o novcu. To se formira od malih nogu na temelju vaših prvih iskustava u vezi s novcem, onoga što ste naučili o novcu (ili niste naučili u mnogim slučajevima) i načina na koji pristupate vlastitom novcu.


Što znači da, kad vi i vaš partner počnete izlaziti, već imate kreirano mišljenje o novcu i upravljanju njime…


A onda, udružite snage, otvorite zajednički bankovni račun… i nekako samo očekujte da ćete oboje biti financijski na istoj valnoj duljini.
U redu je imati različite pristupe novcu. U redu je imati drugačiji način razmišljanja o novcu. No, tu dolazi do sukoba kada ne možete razgovarati ili poštovati pristup drugih osoba, a zatim i njihova iskustva s novcem.


Ne morate se složiti s njihovim načinom razmišljanja o novcu, ali ni rasprava o tome neće ga promijeniti. Morate raditi zajedno kako biste započeli stvaranje novog načina razmišljanja o novcu, novog pristupa novcu, koji je formuliran s obzirom na oba vaša financijska iskustva i tako si međusobno pomoći u postizanju vaših financijskih ciljeva, piše Project Hot Mess.


Dakle, kako započeti ako ste se posvađali oko novca? O čemu morate razgovarati?


Vaša očekivanja


Gotovo 99 % problema u brakovima može se svesti na jedan: neispunjena očekivanja. Nedostatak komunikacije rezultira neispunjenim očekivanjima. Osim toga, mnogi često imaju osjećaj da nisu prioritet svom partneru,


I premda ne mora nužno biti vaša uloga ispuniti očekivanja vašeg partnera, vaša uloga je prenijeti vaša očekivanja. Ukoliko to ne učinite, nema šanse da oboje ispunite međusobna očekivanja.


Na primjer, očekujete li da će svi računi biti plaćeni čim su primljeni ili očekujete da će biti plaćeni na dan dospijeća? Očekujete li uštedu u određenom iznosu? Očekujete li da imate fond za hitne slučajeve? Očekujete li da ćete platiti gotovinu za kupnju automobila ili očekujete da ćete ga kupiti na kredit?


Očekujete li da ćete moći ostati kod kuće kad dobijete djecu i da vas supružnik financijski podržava? Ili očekujete da ćete se vratiti na posao i zadržati svoju karijeru te ravnopravno podijeliti vođenje domaćinstva?


Možete li vidjeti koliko jednostavnih sitnica dolazi s očekivanjima i kako se, ako ne govorite o njima i ne iznosite svoja očekivanja, mogu pretvoriti u svađe i točke osporavanja? Počnite govoriti o svojim očekivanjima. U početku bi moglo biti neugodno, ali svakako je dobra prevencija svađa.


Budući da je novac jedan od vodećih uzroka svađa, lako je razumjeti zašto parovi izbjegavaju pričati o tome.


Ovo su stvari o kojima možete razgovarati sa svojim mužem kad se raspravljate o novcu.


Vaš prihod


Imate li u vidu sve što zaradite i sve što potrošite? Prvi korak u razumijevanju vaših financija (što oboje morate učiniti ako se želite prestati prepirati oko novca) jest razumijevanje vašeg prihoda.


Imajte na umu da ovo nije nešto što radite samo jednom.


Kad otvorite linije komunikacije oko novca, jedini način da ih zadržite otvoren je da nastavite pričati o tome. Redovito razgovarajte o svom novcu i uskoro će biti jednako lako kao i pričati o onome što ste ručali.


Vaši troškovi


Znate li koliko vas zapravo košta vaš životni stil? Naravno, možda znate koliko su vaša hipotekarna plaćanja ili koliko košta vaša kava svaki dan, ali često se mali troškovi lako zaborave, ali se brzo nakupe.


Dakle, važno je znati sve detalje svog prihoda i sada je vrijeme da provjerite podržavaju li vaši prihodi i pokrivaju vaše troškove. Često se svađe u odnosima odnose na troškove. Jedna osoba može trošiti neozbiljnije od druge.


Možda netko može pomisliti da bi trebali moći kupiti ono što žele jer se za to trude. Ili možda jednostavno nemaju pojma o tome kako njihovi troškovi utječu na proračun.


Zvuči li vam što od ovoga poznato?


Kada govorimo o svojim financijama, transparentnost je ključna. Biti otvoren i iskren, u vezi zarađivanja i trošenja novca znači da ćete oboje biti na istoj valnoj duljini.


Budući da je novac jedan od vodećih uzroka svađa, lako je razumjeti zašto parovi izbjegavaju pričati o tome.


Vaši financijski ciljevi


Jeste li primijetili da su “vaši financijski ciljevi” ispred “vašeg proračuna”? To je zato što su vaši financijski ciljevi glavni dio vašeg proračuna, a znati što želite financijski postići je jako važno.


Želite li kupiti kuću? Možda započeti ulaganje? Želite li imati dovoljnu štednju za odlazak na raskošan odmor jednom godišnje? Ili imate na umu cilj uštede? Želite li ostaviti dovoljno novca za plaćanje školarine za svoju djecu?


Kakvi god bili vaši financijski ciljevi, postići ćete ih zajedničkim radom prema njima i uključivanjem u svoj proračun. Uzbudljivo je i govoriti o svojim financijskim ciljevima! Sanjajte o svom nevjerojatnom zajedničkom životu, a zatim ga ostvarite.


Vaš proračun


Svako uspješno poslovanje ima proračun. Ukoliko želimo biti uspješni sa svojim financijama, onda ih moramo početi tretirati malo više kao proračun.


Izrada proračuna je vrlo jednostavna:


Uzmite svoj prihod, zatim odredite koliko vam je potrebno novca da ostvarite svoje financijske ciljeve, a zatim napravite mjesta za svoje troškove. Ako se sve to ne zbraja, prilagodite svoje troškove (ili vremenski okvir za svoj cilj), sve dok vam ne uspije. Zatim se toga držite.


Redovito provjeravajte proračun (poželjno je na svaka dva tjedna), vodite računa o svim troškovima i zapamtite, transparentnost je ključna.