Ne samo gnjavaža

Nova dimenzija: Kada ovo pročitate, čišćenje kuće više nikada neće biti kao prije

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Osam nevjerojatnih prednosti koje čak i znanost potvrđuje

Čak i ako ih se jako trudite odgoditi, kućanski poslovi kriju blagodati za vaš um i tijelo koje ne očekujete.


Kućanski poslovi uvijek su bolna točka: bilo da živite sami ili dijelite kuću s drugim ljudima, uvijek ima mnogo problema oko toga tko mora čistiti, pospremati i kuhati.


Zapravo, redovito obavljanje kućanskih poslova može vam donijeti do 8 prednosti istovremeno, ne samo kratkoročno već i vrlo dugoročno:


1. Povećavaju vještine rješavanja problema


Obavljanje kućanskih poslova može vam pomoći da razmišljate kreativno.


U tim situacijama, kao što su pokazali neki istraživači, naš mozak teži slobodnijem funkcioniranju, dajući nam priliku da probleme ili situacije sagledamo s drugačijeg gledišta.


Bavljenje moždanom aktivnošću niskog intenziteta puno je učinkovitije od kreativne stimulacije odmora ili aktivnosti visokog intenziteta.


2. Smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti


Redovito obavljanje kućanskih poslova smanjuje rizik od demencije!


Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pratilo je grupu od 500.000 sudionika prosječne dobi od 56 godina i to dulje od 10 godina.


Oni koji su redovito vježbali, obavljali kućanske poslove i redovito ih posjećivali rođaci i prijatelji imali su znatno smanjenje rizika od demencije.


Doista, obavljanje kućnih poslova dalo je pozitivnije rezultate od primanja posjetitelja.


3. Produžuju život i pomažu u održavanju forme


Kućni poslovi su poput malih treninga: iako ništa nije bolje od dobro osmišljene rutine vježbanja, čak i stajanje, hodanje nekoliko minuta i obavljanje kućanskih poslova mogu vam donijeti mala poboljšanja zdravlja.


Postoji nekoliko istraživanja koja pokazuju da je bavljenje čak i malom aktivnošću mnogo korisnije nego ne raditi je uopće.


4. Povećavaju osobnu motivaciju


Zvuči pomalo paradoksalno, ali obavljanje kućanskih poslova također može povećati vašu motivaciju: vrlo važna praksa da biste se bolje osjećali je slaviti male uspjehe.


Iako se to može činiti malo, održavanje doma urednim zapravo je izvrstan način za održavanje visokog osobnog zadovoljstva.


Također zato što je opetovano potvrđeno da red u kući i u ormarima pomaže postići mentalni red koji vas čini produktivnijima i zadovoljnijima.


5. Također održavaju um u formi


Kućni poslovi mogu vam pomoći u vašem mentalnom zdravlju – jedan od najvažnijih pokazatelja borbe protiv stanja poput depresije ili tjeskobe je povećanje vaše samoučinkovitosti.


Ovim pojmom, skovanim 70-ih godina prošlog stoljeća, podrazumijevamo sposobnost i uvjerenje koje subjekt ima za postizanje svojih ciljeva.


Kućanski poslovi vrlo su jednostavan način stjecanja korisnih vještina u svakodnevnom životu (važno je započeti još u djetinjstvu) i time povećavamo svoju samoučinkovitost.


Osim toga, nekoliko je istraživanja potvrdilo da vam zauzetost kućanskim poslovima pomaže da ostanete usredotočeni i kognitivno mlađi.


6. I umove najmlađih


Dijeljenje vremena za kućanske poslove s djecom može biti i obrazovno i zabavno iskustvo.


Osim učenja važnih životnih vještina za odrasle, mališani mogu dobiti puno ohrabrenja obavljajući kućne poslove.


Prijedlog koji dolazi od psihologa i pedijatara je izgraditi pozitivnu priču oko ovih trenutaka: slavljenjem uspjeha i poboljšanja (malih i velikih) naše djece dat ćemo im čvrst temelj na kojem mogu graditi svoj osjećaj samoučinkovitosti.


7. Smanjuju stres poput meditacije


Meditacija kroz kućanske poslove: čak i ako nikada niste probali meditirati, svoje prve korake možete učiniti zahvaljujući kućnim poslovima, što je pokazalo malo istraživanje provedeno na Floridi koje je željelo pokazati kako čak i pranje suđa, ako se radi svjesno, može značajno smanjiti anksioznost i stres.


Studenti volonteri zamoljeni su da operu posuđe, a neki od njih da to učine na svjestan način, fokusirajući se, primjerice, na miris sapuna, temperaturu vode i osjećaj posuđa. Oni koji su slijedili ove upute primijetili su smanjenje fizičkog i mentalnog stresa.


8. Pomažu da se usredotočite na sebe


Kućni poslovi su prilika da neko vrijeme provedete sami: slaganje odjeće, brisanje prašine ili pranje posuđa, radnje koje se ponavljaju omogućuju vam da pristupite svojim unutarnjim mislima i ponovno se usredotočite na sebe.


Uzmite pauzu od svog užurbanog života,  međutim, nemojte kućanskim poslovima pripisati vrijednost “morati učiniti” što bi, naprotiv, stvorilo dodatni izvor tjeskobe.


Jesmo li vas uvjerili da ne odgađate sve nedovršene poslove?