Mijenja se tijekom dana

Koja je normalna razina šećera u krvi nakon jela i kako je točno izmjeriti?

Life

Foto: Photospin

Foto: Photospin

Saznajte normalne vrijednosti krvnog šećera nakon jela, kod djece i u trudnoćiTijelo održava vrijednosti šećera u krvi u poprilično uskom intervalu, od 3.9 do 6.1 mmol/L krvi. To je važno za normalno odvijanje tjelesnih procesa, izlučivanje hormona i regulaciju metabolizma. Razine šećera u krvi se tijekom dana mijenjaju pa tako dva sata nakon jela mogu porasti na 6.7 do 7.8 mmol/L krvi.


Dozvoljene razine glukoze u krvi ne razlikuju se za djecu i odrasle. Naravno, koncentracija šećera u djetetovoj krvi ovisi o vremenu mjerenja, odnosno je li dijete nedavno jelo ili pilo (što također vrijedi i za odrasle).


Zbog sve veće učestalosti dijabetesa tipa 2 kao posljedica prekomjerne tjelesne težine i razvoja inzulinske rezistencije) kod djece, treba paziti da dijete jede zdravo i bude fizički aktivno. Dijabetes se kod djece najčešće otkrije u dobi između 10. i 13. godine, u doba puberteta kada su povećane potrebe za inzulinom.
Normalne vrijednosti krvnog šećera kod trudnica su: do 20. tjedna trudnoće – manje od 5.1 mmol/L krvi, A od 24. – 32. tjedna trudnoće – manje od 5.1 mmol/l krvi natašte i 8.5 mmol/L krvi dva sata nakon jela.


Kod trudnica koje su već prije trudnoće imale dijabetes, normalne vrijednosti šećera u krvi su: prije jela – 3.3 – 5.5 mmol/L, sat do dva nakon jela < 7.8 mmol/L.


Trudnicama se preporučuje redovita prehrana koja uključuje pet do šest manjih obroka dnevno kako bi se izbjegle nagle promjene razine inzulina, posljedično i glukoze u krvi. Također, prehrana za trudnice trebala bi uključivati puno vlakana i cjelovitih žitarica.


Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.