Ljetni problem

Noge su vam umorne, a vrućina vas ubija? Imamo 5 prirodnih načina da si olakšate život

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Cirkulacija se može pogoršati s visokim temperaturama i povećava se zadržavanje vode.S dolaskom ljeta i vrućine mnoge žene osjećaju nelagodu u nogama: bol, težinu, ponekad čak i crvenilo. Cirkulacija se može pogoršati s visokim temperaturama i povećava se zadržavanje vode, upravo zbog problema s cirkulacijom. Osim toga, ako radite sjedeći posao, ali i fizički naporniji posao koji zahtijeva mnogo sati stajanja na nogama, osjećat ćete još veću težinu i bol. Što možemo učiniti za malo olakšanja? Ne brinite, evo pet prirodnih načina da to postignete:


1. Kreme s efektom hlađenja


Dobar način je da najprije ispružite noge tako da su u podignutom položaju i na višoj razini od ostatka tijela. Ovo je trik koji treba imati na umu tijekom ljetnih noći  jer pomaže našem krvožilnom sustavu kada smo u fazi mirovanja.


Šok lijekovi koji odmah daju osjećaj lakoće i svježine u nogama su razne kreme ili blata s efektom hlađenja. Hladnoća je dobra za cirkulaciju, pa je još jedan savjet koji treba slijediti taj da odmah nakon tuširanja navlažite noge hladnom vodom. Ovo rješenje će vam pomoći da reaktivirate cirkulaciju i da se manje osjećate natečeno.


2. Vježbanje
Tjelesna aktivnost je dobra i to je općepoznato, ali je također izvrstan lijek za natečene noge. Pogotovo ako je vaš posao sjedećeg tipa i neprijatelj je cirkulacije. I ne samo to, čak i oni koji rade poslove koji zahtijevaju da se puno sati provodi stojećki, mogu doživjeti istu nelagodu. Teške noge ljeti zaista predstavljaju problem koji pogađa mnoge žene.


Zato nam izvođenje ciljanih vježbi može pomoći da se osjećamo bolje. Uloga hodanja je važna i ne smije postati trčanje.
Svakodnevno hodanje dobrim tempom, barem pola sata dnevno, uvelike će pomoći cirkulaciji.


3. Masaže


Protiv oticanja i bolova u nogama, masaže su pravi lijek za ublažavanje osjećaja težine. Bolje je koristiti prirodno ulje kao što je bademovo ulje ili gel s hladnim efektom kako biste osigurali veću apsorpciju proizvoda.


Za dobru masažu morate krenuti odozdo prema gore: zatim od gležnja i polako prema bedru. Kretnje ne smije biti ni prespore ni prebrze i moraju biti popraćene određenim pritiskom, inzistiranjem na gležnju i potkoljenici.


4. Kupke za stopala i eterična ulja


Hladna voda je najbolji saveznik protiv natečenih nogu. Ako želimo dobiti intenzivniji učinak, možemo se odlučiti za lijepu kupku u koju je, također, sjajno dodati malo eteričnog ulja za borbu protiv otečenosti. Najprikladnija su eterično ulje čempresa, borovice i naranče.


5. Infuzije i biljni čajevi


Još jedna pomoć protiv osjećaja težine u nogama su biljke pogodne za pripremu biljnih čajeva i infuzija. Izvrsna je piskavica, timijan, ali i metvica, listovi borovnice, centella asiatica i komorač. Infuzije su vrlo dobre za tijelo, pogotovo jer ljeti gubimo više tekućine, a njihovo konzumiranje je važno i pomaže da se osjećamo manje umorno.