Zanimljiva alternativa

Njemačka pivovara želi korjenito promijeniti industriju. Izumili su prvu kompletnu pivu u prahu!

Lucija Sučić

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Iako njihovo pivo u prahu nije prvo na svijetu, tvrde da se razlikuje od ostalih jer ima identičan okus pravom

Neuzeller Klosterbräu, pivovara u istočnoj Njemačkoj, tvrdi da je osmislila način za stvaranje piva u prahu koje je, kada se pomiješa s vodom, gotovo identičnog okusa onoj običnoj, što bi, ako im se plan ostvari, doista moglo promijeniti industriju pive!


Realno gledajući, u čitavom procesu puno se resursa troši na transport teških i glomaznih staklenih boca, no igra se bitno mijenja kada bi se umjesto toga diljem svijeta transportirao samo prah…


Stefan Fritsche, direktor spomenute pivovare, u intervjuu je rekao da su izumili “prvo pivo na svijetu koje je kompletno u prahu“, što uključuje i alkohol i karbonizaciju.


“Dodajte vodu i dobit ćete pivo s potpunim okusom piva uključujući alkohol, ugljični dioksid i pjenu. U principu, ovom metodom možemo proizvesti bilo koje pivo na svijetu — tamno pivo, svijetlo pivo, indijski pale ale, bilo koje”, kazao je.


Fritsche vjeruje da će ljubitelji pive u početku biti skeptični prema njihovom izumu, ali je naglasio da mu nikada nije bio naum zamijeniti klasično piće, već ponuditi zgodnu alternativu za izvoz i prekomorske dostave.


Prema izvoru, Neuzeller Klosterbräu pivovara navodno je razvila pivo u prahu uz pomoć državnih sredstava, a Fritsche je nadodao: “Apsolutno je fascinantno da smo uspjeli”. Za komercijalnu uporabu nadaju se da će postati dostupno već ove godine.