Mali nestaško

Njegovo veličanstvo Korgi: Živahne osobnosti, drag i društven pas, ponekad tvrdoglav

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Uživa povijesnu reputaciju među britanskim plemićima, nesumljivo zbog kraljice Elizabete IIVelški korgi Pembroke puno je ime ove pasmine koja je, međutim, poznatija samo kao Korgi ili pod nadimkom “Kraljičin pas“.


Iako možda ovaj smiješni mali pas izgleda poput lisice, uživa povijesnu reputaciju među britanskim plemićima, a što je nesumljivo zbog kraljice Elizabete II, koja je bila velika obožavateljica pasmine.


Korgi je vrlo drag i društven pas, dobrog i prijateljskog karaktera. Vrlo je privržen svojoj obitelji i iako pomalo tvrdoglav i svojeglav, može biti odličan pas za društvo, a koji je i prilično poslušan.
Na njegovom nestašnom licu gotovo uvijek se pojavi osmijeh. Ova pasmina ima živahnu i privlačnu osobnost, a sve je koncentrirano u njegovoj maloj veličini.


Vrlo je inteligentan i kooperativan pas te s velikim zanimanjem sudjeluje u svakoj aktivnosti koja mu se predloži, bilo da se radi o izletu izvan grada ili edukaciji. Iako neki primjerci mogu biti tvrdoglaviji od drugih i prilično neovisni, pasmina obično ne stvara probleme kod odgoja.


Ova pasmina je vrlo pohlepna i motivirana hranom pa uz pravu količinu grickalica i poslastica, još bolje ako su domaće , možete postići izvrsne rezultate.


Oprezan je pas, željan učenja novih stvari. Nije slučajno što ova pasmina ponosno zauzima jedanaesto mjesto među najinteligentnijim pasminama na svijetu.


Dovoljno je reći da bi prema nekim vlasnicima Korgija ovaj pas mogao naučiti trikove i nove naredbe u samo 3 ponavljanja.


Dlaka ovog psa je oštra i ima gustu poddlaku. Osim perioda linjanja u proljeće i jesen kada bi četkanje bilo obavezno svaki dan, dobro je brinuti se o dlaci psa, četkajući je najmanje dva puta tjedno u ostatku godine.


Korgi je pas koji obožava djecu i upravo sa njima dolazi do izražaja njegov izvanredan karakter. Zaigran je, društven i upravo zato što je pastirski pas sklon nadzirati sve i svakoga, pa tako i djecu.


To svakako predstavlja poen u njegovu korist u očima roditelja. Kao i uvijek, bitno je da Korgi imaju priliku družiti se s djecom kako bi s vremenom izgradili neraskidivu vezu.


Valja istaknuti i da puno laje te mu ne smeta lajanje s prozora kuće, iz vrta ili kad vidi nešto sumnjivo.


U tom smislu pasmina možda i nije najbolja za one koji žive u stambenoj zgradi, ali jedno je sigurno: svojim lavežom upozorava obitelj na moguće opasnosti. To ga čini izvrsnim psom čuvarom sa svake točke gledišta.


Upravo zbog svoje pitome naravi, Korgi je pas koji mirno živi s drugim životinjama, a posebno sa svojim bližnjima.


Uvijek uzimajući u obzir njegovu prošlost kao pastirskog psa, međutim, mora se precizirati da se ova pasmina, kao i kod djece, mora odmah družiti sa svim drugim psima prisutnim u obitelji.


Rizik je da se može upustiti u natjecanje želeći obraniti svoj teritorij i svoju obitelj kao što bi to učinio svaki ovčar.