Inspirirana Španjolskom

Neodoljiva torta od smokava pravi je mediteranski užitak

Life

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Zasladite ljetno poslijepodne

Inspiracija za ovu mirisnu tortu od smokava dolazi iz španjolske tradicije “meriende” – laganog popodnevnog obroka koji slatko povezuje ručak i večeru.


U to doba dana, kafići i slastičarnice prelaze na skromniji meni: kave, lagani deserti, slana peciva i pokoja sezonska poslastica.


Za razliku od složenih i teških torti na katove, ovakvi su lokali često posluživali jednostavne kolače u plitkim kalupima za pite. Okusi su se mijenjali s godišnjim dobima, a tanke kriške bile su idealna mjera za lagani zalogaj uz kavu.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli SimplyZestyRecipes (@simplyzestyrecipes)


Ova torta od smokava peče se u rebrastom kalupu za pite ili u klasičnom okruglom kalupu promjera 23 cm. Radi se od kombinacije bademovog brašna i običnog pšeničnog brašna (možete koristiti i bezglutensku varijantu). Tijesto je prozračno, prirodno zaslađeno medom i obogaćeno toplom aromom cimeta.


Tortu možete poslužiti samu, ali i dodatno razmaziti nepce svježim narezanim smokvama, žličicom grčkog jogurta i toplim preljevom od meda. Uz šalicu kave ili čaja dobit ćete savršeni mediteranski trenutak opuštanja.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Daniela | 📍 Südhessen (@dani_backt)


Sastojci:


Za tijesto:


  • 100 g bademovog brašna
  • 60 g glatkog pšeničnog brašna (može i bezglutensko)
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/4 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice krupnije soli (npr. morska ili sol u kristalima)
  • 80 g grčkog jogurta, plus još za posluživanje
  • 80 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 120 ml meda, plus još za posluživanje
  • 2 jaja

Za nadjev:


  • 8 svježih smokava, narezane na četvrtine, plus još za posluživanje
  • 25 g listića badema
  • 1 žlica šećera (po želji, za posipanje)

Priprema:


Stavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte je na 175 °C. Lagano namažite kalup promjera 23 cm i dno obložite papirom za pečenje. U srednjoj zdjeli za miješanje pomiješajte bademovo brašno, brašno, cimet, sodu bikarbonu i sol. Pjenjačom razbijte sve grudice u bademovom brašnu.


U zasebnoj velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte grčki jogurt, maslinovo ulje, med i jaja dok se potpuno ne sjedine. Dodajte smjesu brašna smjesi jogurta i miješajte silikonskom špatulom dok se ne sjedini i ne postane glatko. Istresite tijesto u pripremljeni kalup i zagladite vrh špatulom. Po vrhu pospite smokve, lagano ih pritiskajući u tijesto. Pospite vrh narezanim bademima i kristal šećerom.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Milla (@millabred)


Stavite kalup na lim za pečenje i pecite 35 do 40 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Vrh će biti zlatnosmeđe boje, a stranice bi se trebale malo odvajati od ruba kalupa.


Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu. Nožem za maslac prođite uz rub i pažljivo prebacite tortu na tanjur. Kada se potpuno ohladi, narežite tortu i poslužite na sobnoj temperaturi s dodatnim smokvama, žlicom grčkog jogurta i malo meda. U slast!