Izbjegnite najčešće zamke

Nemojte raditi ove greške kod izrade božićnih keksa

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Napokon je stiglo vrijeme božićnih slastica!

Jedva smo dočekali!


Priprema božićnih keksića samo što nije krenula. Nažalost, osobito kod novih recepata, često se događa da je entuzijazam za pečenje znatno veći nego sama izvedba. Neispunjena očekivanja možete spriječiti ako ne učinite sljedećih pet pogrešaka.



Previše topli ili prehladni sastojci


Ova klasična pogreška događa se mnogim kućnim slastičarima. Nije bez razloga da recept zahtijeva maslac sobne temperature. Jer ako je temperatura previsoka, postoji veliki rizik da će vam se kolačići raširiti u pećnici. Sve sastojke koji bi trebali biti sobne temperature izvadite iz hladnjaka oko pola sata prije početka pečenja.


Nestrpljivost prilikom miješanja


Uvijek uzmite vremena za miješanje sastojaka, barem dok maslac ne postane pjenast. Prerano zaustavljanje može rezultirati time da vaši kolačići postanu ravni i tvrdi, a ne pahuljasti kako želite.



Izostavljanje soli


Sol u slatkom tijestu može se isprva činiti čudnom. Ali iskusni slastičari znaju: prstohvat soli naglašava slatke elemente i čini ih intenzivnijima. Stoga nikada ne zaboravite dodati sol.


Previše brašna


Budite oprezni, lako je biti previše velikodušan s brašnom. Tijesto vam se još uvijek čini previše ljepljivim, onda dodate dobru mrvicu brašna i to je to: imate suhe, mrvičaste kolačiće. Kako biste to izbjegli, nemojte koristiti previše dodatnog brašna kada razvaljate i izrezujete tijesto. 



Pećnica nije zagrijana


Unaprijed zagrijana pećnica se svakako preporučuje za kekse. Tako možete bolje kontrolirati vrijeme pečenja jer će slatki božićni keksi izgorjeti brže nego što mislite.


Stoga uvijek uzmite vremena za pečenje kako biste mogli redovito provjeravati kolačiće. Također imajte na umu da će se kolačići nastaviti stvrdnjavati nakon što ih izvadite ako ih ostavite na vrućoj površini.


Bolje ih staviti direktno na rešetku da se ohlade.