Delicija

Ne možete odoljeti smokvama? Evo kako pripremiti ukusan domaći džem

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Može se koristiti i kao prilog odležanim sirevima i obogatiti razna ukusna jela

Džem od smokava prava je delicija i najbolji je način da u ovim ljetnim plodovima uživate tijekom cijele godine.


Savršen je za ukrašavanje pita i keksa, ali je ukusan i jednostavno namazan na šnitu kruha. Može se koristiti i kao prilog odležanim sirevima i obogatiti razna ukusna jela.


Obično se džem od smokava priprema od bijelog šećera, ali ovaj koji mi predlažemo ga ne sadrži. Doznajmo kako u nekoliko jednostavnih koraka pripremiti zdrav, lagan i ukusan džem koji će osvojiti mlade i velike.


Sastojci:


  • 2 kg smokava
  • kora od pola limuna i pola naranče (jestiva kora)
  • sok od jednog limuna
  • 250 ml vode

Priprema: Prvo operite i ogulite smokve. Narežite ih na male komadiće i prebacite u zdjelu. Preko smokava iscijedite limun i ostavite da se macerira u hladnjaku oko 7 sati pokrivši zdjelu tanjurom. Nakon toga smokve stavite u veći lonac, dodajte vodu s limunovom i narančinom koricom (izbjegavajući bijeli dio agruma koji bi pekmezu dao gorči okus).


Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta uz povremeno miješanje. Ako želite dodatno začiniti džem, možete dodati malo mljevenog cimeta ili šaku klinčića. Kad džem poprimi kremastu konzistenciju, isključite vatru i upotrijebite blender kako bi bio homogeniji. Ako više volite da je s komadićima, možete preskočiti ovaj korak.


Sada preostaje još vrući džem uliti u sterilizirane staklenke, pazeći da se čepovi hermetički zatvaraju. Nakon što se zatvore, stavite ih naopako kako biste stvorili vakuum.


Kada se staklenke s pekmezom ohlade, opet ih okrenuti naopako i ostaviti da se ohlade. Vaš domaći džem od smokava je spreman!


Možete ga čuvati na hladnom i suhom mjestu oko 3 mjeseca. Nakon otvaranja staklenke, džem se mora potrošiti u roku od 3-4 dana.