Dobra ideja

Ne bacajte ljuske luka, ovako ih možete koristiti za aromatiziranje jela

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Sadrže mnoga svojstva i šteta ih je bacati

Luk, kao i češnjak, gotovo nikada ne nedostaje u našim domovima. Ovo povrće s toliko svojstava užitak je za svakog kuharskog entuzijasta i odlično se slaže s najrazličitijim namirnicama.


Sjetite se samo juhe od luka ili pekmeza od luka, da spomenemo samo nekoliko primjera.


Za luk se koristi cijela lukovica osim vrha na kojem raste korijen i vanjskih ljuski koje najčešće završe, nažalost, među organskim otpadom.


Kora luka se, međutim, može koristiti ne samo za pripremu domaće povrtne juhe bez dodataka ili konzervansa.


Da li ste znali da možete koristiti ljuske luka za aromatiziranje jela? Kako?


Nakon što ste ogulili dovoljno luka koliko je potrebno za recept jela koji namjeravate pripremiti, ljuske samo ostavite sa strane i temeljito ih operite.


Posušite ih krpom i stavite u lim za pečenje. Pecite ih u pećnici na oko 120° dok ne postanu “mrvičaste“.


Pustite ih da se potpuno ohlade pa ih izmrvite rukama ili uz pomoć miksera.


Dobit ćete prah kojim ćete začiniti svoja omiljena jela. Možete začiniti pečeni krumpir, salatu od povrća ili ga dodati nekim juhama.


Ne zaboravite ga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi kako bi se prah duže održao.