Kraljica vrta

Ne bacajte kuhinjski otpad! Njime možete promijeniti boju vaše hortenzije

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Izgled cvijeća možete promijeniti na prirodan i ne štetni način

Hortenzija (Hydrangea macrophylla) je ukrasna cvjetna biljka vrlo česta u vrtovima, a koja krasi i očarava čudesnošću svojih boja.


Biljka je porijeklom iz Kine, ali je u Europu stigla još u 18. stoljeću, danas neprikosnovena kraljica vrtova i terasa.


No, jeste li znali da se boje hortenzija mogu mijenjati na prirodan način i ne štetno za cvijeće?


Na hortenzije tijekom života jako utječe razina kiselosti tla iz kojeg crpe hranu i vitalnu limfu, a upravo kiselost tla dovodi cvijeće do promjene boje.


Kiseli pH dovest će da cvijeće poprima plavičastu nijansu. Obrnuto, alkalni pH će posvijetliti cvjetove dok ne postanu ružičasti.


Moguće je djelovati na razini tla, čineći ga više ili manje kiselim te promijeniti boju cvijeća na prirodan i ekološki način uz pomoć ova dva proizvoda koja već imamo kod kuće:


  • ljuske jajeta
  • talog kave

Riječ je o dva proizvoda koja se već koriste kao prirodna gnojiva za tlo biljaka i cvijeća, a djeluju tako da mijenjaju kiselost tla, a time i boju hortenzija.


Za plave hortenzije


Ako želimo da naše cvijeće dobije lijepu plavu boju, moramo zakiseliti tlo (pH ispod 5,6 / 6), a za to možemo površinske slojeve zemlje biljke pomiješati s mrvljenim talogom kave.


Za ružičaste hortenzije


Naprotiv, želimo li naše hortenzije “posvijetliti” i učiniti ih ružičastima, zemlju moramo alkalizirati (tj. s pH većim od 6,5 / 7) dodajući ljuske jaja smrvljene na sitne komadiće uz pomoć valjka za tijesto.


Kalcijev karbonat sadržan u ljuskama će alkalizirati tlo i posvijetliti cvijeće.