
Foto: iStock
Ništa ne miriše na ljeto poput svježih, zrelih kupina, a kad se od njih napravi domaći džem, taj okus ostaje s nama i dugo nakon što sezona završi
Pravljenje džema od kupina prekrasan je način za očuvanje posljednje ljetne topline. Termometar za šećer jamči dobro stvrdnjavanje, ali ako ga nemate, možete koristiti tradicionalnu metodu testiranja na ohlađenom tanjuru.
Sastojci
- 1,2 kg kupina
- 700 g šećera u prahu
- 1 limun, samo sok
Priprema
Ako nemate termometar za šećer, nekoliko sati prije nego što želite napraviti džem, stavite nekoliko malih tanjurića ili tanjurića u zamrzivač.
Operite kupine i dodajte ih u veliku tavu s debelim dnom. Kuhajte na srednje jakoj vatri 8-10 minuta, povremeno miješajući, dok se većina kupina ne raspadne, a preostale bobice gotovo ne budu uronjene u njihov sok.
Počnite dodavati šećer bobicama, trećinu po trećinu, miješajući nakon svakog dodavanja, a zatim dodajte sok od limuna. Zakuhajte smjesu, zatim lagano smanjite vatru na lagano kuhanje i kuhajte na laganoj vatri 8-10 minuta, dok pekmez ne dosegne 105°C na termometru za šećer.
U ovoj fazi mjehurići u pekmezu promijenit će se iz velikih u male, što ukazuje na to da je većina vode iz voća isparila.
Ako nemate termometar za šećer, možete provjeriti je li vaš džem dostigao točku stvrdnjavanja pomoću prethodno ohlađenih tanjura.
Kada ste spremni provjeriti je li se stvrdnuo, izvadite tanjur iz zamrzivača i na njega stavite žličicu džema.
Ostavite ga na trenutak, a zatim prođite prstom kroz džem. Ako se džem malo nabora na površini kao da počinje stvarati koricu, spreman je za staklenku.
Ako džem ostane tekući i linija koju je vaš prst napravio nestane u džemu, kuhajte ga još nekoliko minuta i ponovno testirajte s drugim ohlađenim tanjurom, piše BBC Food.
Pažljivo rasporedite pekmez u šest toplih steriliziranih staklenki i zatvorite steriliziranim poklopcima.
Pekmez će, neotvoren, trajati 12 mjeseci na hladnom i tamnom mjestu.
Nakon otvaranja, čuvajte u hladnjaku i konzumirajte unutar dva tjedna.