Veoma jednostavno

Napravite domaći stracciatella sladoled bez aparata. Imamo recept

Life

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Talijanski favorit

Ljeto i sladoled uvijek idu ruku pod ruku, a jedan klasik uvijek iznova osvaja – stracciatella.


Ovaj talijanski favorit prepoznatljiv je po svojoj kremastoj teksturi i neodoljivim komadićima čokolade, a za pripremu domaćeg stracciatella sladoleda kod kuće ne treba vam aparat za sladoled!


U nastavku donosimo jednostavan recept.


Sastojci


  • 150 g kristal šećera
  • 350 ml mlijeka (svježeg i punomasnog)
  • 250 ml svježeg slatkog vrhnja
  • 100 g tamne čokolade

Priprema


U loncu pomiješajte šećer i punomasno mlijeko. Miješajte i kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta, pazeći da smjesa ne zavrije.


Nakon što se šećer potpuno otopi, maknite s vatre i prebacite smjesu u zdjelu od nehrđajućeg čelika s poklopcem. Ostavite da se hladi u hladnjaku oko 30 minuta.


Dok se smjesa hladi, istucite slatko vrhnje pomoću samostojećeg ili električnog miksera. Miksajte dok se ne formiraju mekani vrhovi, te dok vrhnje ne zadobije laganu i prozračnu teksturu.


Nakon što se smjesa mlijeka ohladi, lagano je umiješajte u šlag. Koristite špatulu i miješajte pokretima prema gore kako biste održali prozračnu konzistenciju.


Ulijte smjesu za sladoled u posudu i stavite je u zamrzivač na oko pet sati.


Kako biste spriječili stvaranje kristala leda i održali teksturu glatkom i kremastom, sladoled morate miješati svakih 30 minuta oko 30 sekundi ručnom ili električnom pjenjačom na maloj brzini.


Otprilike na polovici procesa zamrzavanja (nakon otprilike dva i pol sata), kada se sladoled zgusne, ali je još uvijek mekan, vrijeme je za dodavanje čokolade – nasjeckajte ju na male komadiće, a zatim je otopite na pari dok ne postane glatka.


Na kraju, polako prelijte toplu rastopljenu čokoladu preko polusmrznutog sladoleda, koja će se u dodiru s njim smrznuti, pa lagano miješajte kako biste ju razbili na tanke listiće i male komadiće.


Dok je smjesa još uvijek relativno mekana, možete ju prebaciti u posebne kalupe za sladoled ili pustiti u većoj posudi.


Recept donosi Recipes grom Italy.