Foto: iStock
Ova slastica inače potječe iz španjolskog i portugalskog podneblja
povezane vijesti
Topli, svježi, hrskavi churrosi i bogat čokoladni umak – zvuči sjajno!
Ova slastica inače potječe iz španjolskog i portugalskog podneblja, no kada ih probate, biti će vam posve jasno zašto su postali popularni diljem svijeta.
Mnogi će se složiti da se oni domaći s ničim drugim ne mogu usporediti, a u nastavku vam donosimo recept za churrose koji će brže nestati no što ih možete napraviti!
Sastojci
- 250 ml vode
- 56 g neslanog maslaca, narezanog na kockice
- 13 g granuliranog šećera
- 1/4 žličice soli
- 140 g višenamjenskog brašna
- 1 veliko jaje
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- biljno ulje, za prženje
Za posip:
- 100 g granuliranog šećera
- 3/4 žličice mljevenog cimeta
Priprema
Zagrijte ulje u velikom loncu ili dubokoj tavi na srednje jakoj vatri (odlično je ako imate termometar za hranu jer bi ulje trebalo biti na 180 °C), a za to vrijeme pripremite tijesto.
U drugom većem loncu zakuhajte vodu, maslac, šećer i sol na srednje jakoj vatri.
Dodajte brašno, smanjite temperaturu te neprestano miješajte gumenom lopaticom dok se smjesa ne sjedini i postane glatka (nekoliko grudica u njoj je u redu).
Prebacite smjesu u veliku zdjelu i ostavite da se ohladi 5 minuta.
U smjesu dodajte ekstrakt vanilije i jaje te izmiksajte dok se smjesa ne sjedini i postane glatka (prvo će se odvojiti, ali nastavite miješati i sjedinit će se).
Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim vrhom te ju pomalo ispuštajte direktno u ulje, na dužinu od 10-15 cm, ovisno o veličini posude u kojoj je ulje. Kraj odrežite čistim škarama.
Pržite ih dok ne porumene, a nakon vađenja prebacite ih na papirnati ručnik, a potom u mješavinu cimeta i šećera, piše Cooking classy.
Poslužite ih samostalno ili uz čokoladni umak!