Besprijekoran trik

Naoštrite oštrice blendera u svega nekoliko minuta s neočekivanim kuhinjskim otpadom

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Super jednostavnim načinom možete bez troškova održavati vašeg kuhinjskog pomoćnika

Jaja imaju mnogo namjena u kuhinji i izvan nje: saznajte kako upotrijebiti ljusku jajeta za regeneraciju oštrica vašeg blendera!


Uz ovaj trik bit će super jednostavno održavati vaš blender, a neće vam trebati više od nekoliko minuta. Dovoljno je da slijedeće korake ponovite 2-3 puta tjedno:


  • Ne bacajte ljuske jajeta nakon što ih konzumirate (možete ih držati u staklenci).
  • Uzmite 8 ljuski jajeta i zdrobite ih. Važno je ne usitniti ih u prah ili stvoriti premale komadiće. Neki preporučuju da ih stavite u hladnjak ili zamrzivač kako bi bile tvrđe.
  • Dodajte ih u blender i uključite dok ne dobijete fini prah. Obično traje nekoliko sekundi.
  • U ovom trenutku dodajte vodu i ponovno uključite blender dok ne dobijete tijestastu smjesu, što može biti vrlo korisno. Zapravo, ljuske jajeta vrlo su dragocjeni kuhinjski ostaci, a mogu se ponovno koristiti i kao prirodno gnojivo.

U slučaju da su oštrice previše istrošene, možete ih jednostavno zamijeniti uklanjanjem baze blendera i promjenom kompleta oštrica. Ili, ako imate kamen za oštrenje noževa i praktični ste, možete pokušati ponovno poravnati žicu ovim alatom. Budite vrlo oprezni jer nepravilna uporaba može uzrokovati ozljede.


Kako ljuske jajeta oštre oštrice blendera?


Ljuska jajeta napravljena je od vrlo tvrdog i žilavog minerala. Kalcijev karbonat, zajedno s drugim mineralima, čini prirodnu barijeru za jaje koje ga štiti od bakterija i drugih vanjskih čimbenika.


Ovo svojstvo znači da ljuske jajeta mogu regenerirati, barem djelomično, rub oštrica blendera abrazijom, baš kao što bi to učinio kamen za oštrenje.


Sada kada znate ovaj trik za svoj blender, možete se vratiti izradi svilenkastih i ukusnih umaka.