Ne znate što skuhati? Donosimo tradicionalne namirnice za klasične recepte koje voli svaka obitelj

Sanda Milinković, Mija Dropuljić

Foto: iStock

Foto: iStock

Od brancina s neodoljivom aromom limuna do gulaša s njokima koji u hladnijim danima grije i srce i nepce.



Postoje ona jela koja obitelji spremaju već generacijama, ona koja se uvijek nađu na stolovima i čiji recepti se prenose s koljena na koljeno. Ti recepti nisu komplicirani, a jela se izrađuju od svima nama dobro poznatih namirnica. Upravo to je jedna od tajnih njihove popularnosti. 


Ta jela su izrađivale naše bake, rado ih spremaju naši roditelji, a i mi smo preuzeli te poznate recepte, putem ih malo modificirali, ali ipak smo njihovu slasnu srž zadržali. Sa sljedećim receptima nikad nećete pogriješiti i svi ukućani će ih rado poželjeti na svom tanjuru. Oni donose tako poznate i svima omiljene okuse zavičaja, a ključni sastojak ovih jela su svježe, domaće i probrane namirnice.


Upravo to je vodeća odlika Lidlovog asortimana Okusi zavičaja koji na vaš stol donose samo ono najbolje od domaće proizvodnje. Donosimo recepte s kojima je uspješan ručak garantiran, a dobra vijest je što sve namirnice možete kupiti u trgovačkom lancu Lidl.


Gulaš s njokima




Jedan od omiljenih recepata u hladnijim danima koji grije i srce i nepce svakako je gulaš s njokima. Kada se domom proširi neodoljiva aroma koju stvarate kuhanjem, nema tko neće pohrliti za stol. Zato smo pripremili tradicionalni recept za gulaš uz neizostavne njoke koje će obožavati i maleni i veliki. Uz gulaš možete koristiti gotove njoke ili izraditi svoje za što recept donosimo u nastavku.


Sastojci:


  • 600 g svježeg junećeg mesa narezanog na kockice (dostupno u Lidlu)
  • 2 glavice kapule
  • 2 mrkve (dostupno na uvijek svježoj Lidlovoj tržnici)
  • 2-3 dcl pasirane rajčice ili salse
  • 1 dcl crnog vina
  • sol, papar, peršin, maslinovo ulje
  • 500 g njoki

Priprema:


U posudu u kojoj ćete kuhati ovaj neodoljivi gulaš, dodajte maslinovo ulje tek toliko da prošara dno posude i zatim stavite na laganu vatru da se ulje zagrije. Dodajte kapulu koju ste nožem isjeckali na što manje komadiće i lagano dinstajte uz povremeno podlijevanje vodom da kapula ne izgori. Nakon nekoliko minuta dinstanja, dodajte mrkvu koju ste prethodno ogulili, oprali i također nasjeckali na što manje komadiće.


Sve zajedno miješajte na laganoj vatri i pustite da se početne arome povrća sjedine i pruže neodoljivi miris. Kada je kapula poprimila zlaćanu boju, umjesto vode dodajte decilitar crnog vina koji će vašem gulašu dodati posebnu mirisnu notu.


Sada možete dodati i meso koje ste prethodno oprali. Mnogi vole začiniti meso unaprijed, ali ako ste taj korak preskočili, ne brinite. Dugotrajnim dinstanjem, meso će poprimiti sve potrebne nijanse začina koje ćete kasnije postepeno dodavati.


Nakon što ste ubacili meso nasjeckano na kockice, sve zajedno podlijte salsom ili pasiranom rajčicom i pustite da se sjedini. Uz povremeno dolijevanje vode i miješanje, vaš bi gulaš trebao biti gotov kroz narednih 45 minuta. Je li gotov ili nije, provjerit ćete testiranjem mesa za koje znamo da je kuhano kada prestane biti žilavo i postane mekano.


Za slučaj da vam je ovo prvi put da radite gulaš i imate osjećaj da je situacija u posudi za kuhanje previše vodenasta, pustite vodu da ispari pa dodajte još malo salse. Ako vam je smjesa previše gusta, dodajte malo vode.


Pred kraj kuhanja kada je meso postalo mekano, a mirisi neodoljivi, dodajte sol, papar i peršin pa pustite da se još nekoliko minuta kuha da začini prožmu gulaš.


Dok čekate, u posudu s vrućom vodom stavite njoke. Ako koristite one smrznute, znat ćete da su gotovi u trenutku kada prvi “njokić” ispliva na površinu vode.


Za slučaj da se želite posebno potruditi i pokazati svoja kulinarska umijeća izradom domaćih njoka, pripremili smo recept i za to.


Sastojci:


Priprema:


Ogulite i operite krumpire pa ih narežite na komadiće. Skuhajte ih u vodi koju ste prethodno posolili. Kada se krumpir skuha, dobro ga ocijedite i usitnite u smjesu kakvu inače radite kada pripremate pire. U pire umiješajte jaja i maslac te polovicu brašna pa miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.


Postoji mogućnost da će vam trebati i malo više brašna za podlogu na kojoj ćete raditi njoke jer se tijesto od krumpira lijepi za podlogu i morat ćete ju stalno “brašniti”. Kada prilikom miješnja osjetite da možete oblikovati kuglu, prestanite miješati i lopticu stavite na podlogu na kojoj ćete raditi njoke.


Kuglu koju ste dobili podijelite na manje kuglice. Jednu manju kuglicu dobro izvaljajte  na podlozi i nožem režite na podlozi u obliku njokića.


Pazite da su vam ruke pritom od brašna kako se tijesto ne bi lijepilo. Oblikovane njoke slažite na površinu na koju ste prethodno nanijeli brašno ili koristite papir za pečenje na koje će se njoki manje lijepiti.


Kada ste napravili svoje domaće njoke, pomalo ih stavljajte u kipuću vodu u kojoj ćete ih kuhati. Kada njoki počnu plivati na površini, gotovi su.


Prilikom posluživanja njoki i gulaša, pospite malo parmezana za još posebniji okus.


Foto: iStock


Tradicionalno pečeno pile s prilogom


Klasično pečeno pile jedan je od omiljenih obiteljskih recepata za ručak jer svatko za stolom može odabrati svoj omiljeni dio piletine. Hrskava korica, sočno meso i prilog od krumpira i povrća tradicionalan za primorski kraj, savršen je nedjeljni ručak za čitavu obitelj. Nakon ovakvog ručka, preostaje vam samo odmarati i uživati u ostatku dana.


Sastojci:


  • 1 svježe pile (dostupno u Lidlu)
  • 1 luk
  • 2 mrkve (dostupno na uvijek svježoj Lidlovoj tržnici)
  • 1 limun
  • 25 grama maslaca
  • začini po želji (sol, papar, vegeta, bosiljak)
  • krumpiri (količina po želji)
  • žlica svinjske masti za sočnije krumpire (dostupno u Lidlovoj ponudi Okusi zavičaja)

Priprema:


Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite središnje mjesto za pečenje pileta na način da se iznad njega ne nalazi nikakva polica. Ogulite mrkve, operite ih i zatim nasjeckajte na manje komadiće. Na jednaki način pripremite i kapulu, ali ne morate ju sjeckati na sitno kao kod pripreme gulaša već na veće komade.


Povrće složite na dno posude za pečenje, a savjetujemo korištenje dublje posude prikladne za pećnicu tako da se omogući sokovima da naprave svoj umak.


Na oprano pile nanesite sol i papar te dodajte bosiljak koji pruža jednu sasvim posebnu aromu piletini. Limun prerežite na više dijelova i stavite ga na povrće u posudi tako da pile bude točno iznad njega.


Posebnu pažnju obratite na pileća prsa i batake koje ćete namazati s rastopljenim maslacom tako da budu hrskavi, ali ne i suhi kada se pile ispeče.


Pile posložite na sredinu posude za pečenje, na povrće. Oguljeni i oprani krumpir kojeg ćete narezati na četiri dijela, posložite oko pileta.


Krumpir provjerite za 45 minuta, a pile ostavite da se peče oko sat i pol što će vam za rezultat dati savršeno pečeno pile. Za provjeru je li gotovo, “bocnite” pile drvenim ili metalnim ražnjićem i ako su sokovi koje ispušta prozirni, pile je pečeno. Tijekom perioda pečenja, nemojte svako toliko otvarati pećnicu i provjeravati stanje pileta jer ju na taj način rashlađujete pa si možete produžiti vrijeme pečenja.


Dovoljno je “baciti oko” nakon što se pile sat i pol vremena peklo u svojoj marinadi. Istekom vremena kada ste utvrdili da je pečeno, izvadite posudu iz rerne. Podignite pile na površinu i pustite da se “odmara” petnaestak minuta. Dok podižete pile s posude, pustite da sokovi slobodno iscure po povrću.


Na poseban pleh za posluživanje stavite krumpir i prelijte ga sokom od piletine te povrćem koje je ostalo u posudi u kojoj ste pekli pile.


Foto: iStock


Spaghetti Bolognese


Zanimljivost koja se veže uz paštu jer i zapis na pergamentu star oko 2000 g. pr. Krista pronađen u Kini. Upravo je na njemu zapisan danas najstariji poznati recept za tjesteninu prema kojemu se ona izrađivala od pšeničnog brašna, jaja i vode.  U 16. je stoljeću postala omiljena glavna namirnica talijanskih obroka, a kroz povijest se itekako usko povezala s našim krajem pa je nerijetko pripremamo i sami.


Jedan od klasičnih i tako ukusnih recepata s tjesteninom, svakako su legendarni spaghetti Bolognese.


Sastojci:


  • 600 g svježeg mljevenog mesa (dostupno u Lidlu)
  • 4 kapule
  • 3 mrkve (dostupno na uvijek svježoj Lidlovoj tržnici)
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 dc salse
  • sol, papar, peršin, maslinovo ulje
  • spahgetti

Priprema:


Postupak pripreme bolognese umaka započinje tako da posudu za pečenje nauljite te stavite sitno sjeckanu kapulu i mrkvu koju ste prethodno ogulili i oprali.


Miješajte drvenom kuhačom na laganoj vatri te po potrebi dolijevajte vodom. Kada vidite da je kapula postala zlaćane boje, dodajte svježe mljeveno meso i nastavite miješati. Primijetit ćete da meso poprima smećkastu boju i tada ćete dodati salsu.


Uz miješanje na laganoj vatri, dodajte sitno sjeckani češnjak koji će pružiti fantastičnu aromu vašem obroku.


Pri kraju, kada vas već obuzme miris neodoljivog umaka, dodajte začine i peršin. Jednostavno, zar ne? A tako ukusno!


Kod kuhanja spaghetta (i zapravo bilo koje tjestenine), postoji mnoštvo savjeta kako da vam tjestenina ispadne savršena pa smo izdvojili one najpoznatije koji će vam pomoći da kuhanje spaghetta odvedete na posebnu razinu.


  • stavite puno vode (nemojte misliti da će se pašta brže skuhati ako je manje vode u posudi. Tjestenini je voda itekako potrebna stoga pazite da je stavite puno za količinu pašte koju kuhate)
  • upotrijebite dovoljno veliku posudu (nastavno na prethodni trik, nemojte stavljati veliku količinu pašte u malenu posudu. Tako riskirate da se zalijepi te da se ne skuha jednako. Tjestenina mora imati prostora.)
  • posolite vodu (nemojte staviti samo prstohvat soli nego si pomognite čajnom žličicom. Voda mora biti posoljena tako da ima “okus” mora jer škrobne namirnice obično imaju bolji okus kada su dobro posoljene)
  • pričekajte da voda potpuno zakipi (nemojte stavljati paštu u mlaku vodu nego pričekajte da potpuno zakipi. Ako ubacite paštu u mlaku vodu, riskirate da ona bude slijepljena i sirova)
  • nastavite miješati (posao ne prestaje kada ste ubacili spaghette u kipuću vodu. Uzmite drvenu kuhaču u ruke i svako toliko promiješajte tjesteninu da vam se ne zalijepi te da se svaki njezin dio ravnomjerno skuha)
  • nemojte dodavati ulje (neki stavljaju ulje u vodu dok se pašta kuha jer razmišljaju da se na taj način tjestenina neće slijepiti. Ali. neće vam se slijepiti jer ćete nas poslušati i ponovno pročitati prethodni trik o tome da treba nastaviti miješati paštu dok se kuha)

Spaghetti i bolognesse savršeno će se sljubiti sa sitno naribanim parmezanom.


Foto: iStock


Brancin uz krumpir u blitvu


Tradicionalni obroci našega kraja često se vežu uz riblju kuhinju. Riba se u primorskim krajevima priprema generacijama, a neki se recepti brižljivo čuvaju i prenose s koljena na koljeno. Ova namirnica bogata je vlaknima, antioksidansima, vitaminima, mineralima, kvalitetnim proteinima ribe, složenim ugljikohidratima, nezasićenim masnoćama te osobito blagotvornim omega-3 masnim kiselinama. Upravo zbog toga, trebala bi se naći tijekom jednog obiteljskog ručka. Za ovu smo prigodu izdvojili brancin, ribu male kalorijske vrijednosti koja sadrži mali udio zasićenih masnih kiselina i kolesterola.


Sastojci:


  • 400 g očišćenog svježeg brancina (dostupan u Lidlovoj ribarnici)
  • limun (dostupno na uvijek svježoj Lidlovoj tržnici)
  • par listova lovora
  • maslinovo ulje
  • sol i papar, češnjak i peršin
  • blitva
  • krumpir

Priprema:


Priprema brancina u pećnici je izrazito jednostavan recept koji se može primijeniti i kada poslužujete druge ribe. Ribu je potrebno temeljito oprati i iznutra i izvana te zatim lagano osušiti da ne bude “vodenasta”.


S obje strane ju začinite sa soli i paprom koje ćete nanijeti po vlastitoj želji, a zatim ćete nožem zarezati ribu s gornje strane.


Maslinovo ulje nanesite na lim za pečenje na kojeg ćete smjestiti ribu.


Poseban doživljaj vašem će obroku dati limun kojeg ćete iscijediti. U limunov sok dodajte maslinovo ulje, češnjak i peršin te lovor. Sve zajedno premažite preko ribe.


Pećnicu namjestite na 2oo stupnjeva i zatim pecite ribu dvadeset minuta do pola sata.


Za još slađi okus. povremeno otvorite pećnicu pa pažljivo zalijte ribu sokovima koje će ispustiti tijekom pečenja.


Dok se riba peče, pripremite blitvu s krumpirom.


Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice te ga takvoga i skuhajte u posoljenoj vodi. Krumpir će vam biti gotov otprilike petnaestak minuta nakon što je voda prokuhala.


Dok se kuha, pripremite blitvu tako što ćete ju dobro oprati, posušiti i narezati na trakice veličine oko pet centimetara.


Pri kraju kuhanja krumpira, ubacite u posudu u kojoj se kuha, narezanu blitvu. Blitva se uz miješanje kuha pet do šest minuta, tek toliko da povene jer će dugotrajnim kuhanjem izgubiti sve svoje blagotvorne nutritivne vrijednosti.


Skuhani krumpir i blitvu izvadite iz posude za kuhanje cjedilicom te stavite u posudu za posluživanje. Prelijte s malo maslinovog ulja, dodajte po želji sol i istisnite režanj češnjaka. Za svaki slučaj promiješajte prije posluživanja da se češnjak ne bi lokalizirao samo na jednom mjestu.


Dobar vam tek!


Foto: iStock


Bilo da preferirate gulaš, pečeno pile ili ribu, s ovim receptima nikad nećete pogriješiti. Oni su odličan odabir za nedjeljni ručak, ali i za svečanija druženja u širem krugu obitelji. Neki okusi nikad ne izlaze iz mode i s razlogom ih obožavaju sve generacije!


___


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Lidl.