Za predjelo ili snack

Namaz od feta sira s pečenim rajčicama, odlično se slaže uz topli prepečenac

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Poslužite ga s hrskavom tostiranom ciabattom i uživajte u savršenom spoju okusa

Namaz od feta sira s pečenim rajčicama i češnjakom je nešto što niste ni znali da morate probati!


Gotov je za samo 30 minuta, a kombinacija slanog, kremastog sira i sočnih rajčica s mediteranskim začinima čini ga idealnim predjelom ili snackom za svako druženje. Poslužite ga s hrskavom tostiranom ciabattom i uživajte u savršenom spoju okusa.


Sastojci


Za pečene rajčice i češnjak:


  • 250 g zrelih cherry rajčica (miješanih boja)
  • 2 češnja češnjaka, tanko narezana
  • 3–4 grančice svježeg timijana
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica balzamičnog octa (po želji)
  • sol i papar po ukusu

Za namaz od feta sira:


  • 200 g feta sira
  • 80 g krem sira (punomasnog)
  • korica ½ limuna
  • 2 žlice maslinovog ulja

Za posluživanje:


  • med
  • šaka svježeg bosiljka (manji listovi ili narezani veći)
  • ciabatta prepečena na grill tavi s maslinovim uljem

Priprema


Zagrijte pećnicu na 180 °C. U manjoj posudi za pečenje pomiješajte rajčice, češnjak i timijan. Prelijte maslinovim uljem i balzamičnim octom, posolite i popaprite. Lagano promiješajte, pazeći da rajčice prekriju češnjak (da ne zagori). Pecite 30 minuta dok ne omekšaju i počnu pucati. Izvadite timijan i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.


U sjeckalici ili malom blenderu pomiješajte feta sir, krem sir, limunovu koricu i maslinovo ulje. Miksajte 3–4 minute, dok ne postane glatko i kremasto.


Na plitki tanjur premažite sloj tučenog feta sira. Preko njega rasporedite pečene rajčice i češnjak s malo maslinovog ulja iz posude za pečenje. Lagano pokapajte medom i pospite svježim bosiljkom.


Ciabattu narežite na šnite, premažite maslinovim uljem i prepecite na grill tavi dok ne postane hrskava i zlatna, pa poslužite uz namaz, piše Drizzle & Dip.