Novi beauty trend

Nakon K-beauty stiže J-beauty. Evo što se krije iza ovog trenda

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Njega koža prema tradicionalnim japanskim ritualimaPrije par godina se počelo naveliko pričati o K-beautyju, odnosno koreanskoj skin care rutini koja sadrži brojne korake njege lica. Ubrzo su na tržište stigli brojni kozmetički proizvodi i moramo priznati da smo s guštom isprobali neke od njih. 


Koreanska skin care rutina na svjetski poznata, a sastoji se od toliko koraka da je teško sve ih prebrojati bez šalabahtera. Nakon što je K-beauty osvojio cijeli svijet, stiže novi trend. 


U pitanju je takozvani J-beauty, odnosno japanska skin care rutina koja ujedinjuje tradicionalne japanske rituale njege kože s modernim otkrićima s kozmetičkog polja. 
J-beauty ima jednu vodeću krilaticu – bolje spriječiti nego liječiti. Većina zapadnjačkih beauty rituala/pokreta u svojim imenima imaju riječ “anti”, poput anti-aginga ili “anti-miteser”, što ukazuje na to da se proizvodi koriste prvenstveno kako bi se borili protiv već postojećeg beauty problema. Japanska kozmetika se okreće uzroku svega i tretira upravo njega. 


FOTO: iStock
Na prvom mjestu je prevencija


Na prvom mjestu je dubinska njega kože i pružanje svega onoga što joj je potrebno. Na prvom mjestu je hranjenje kože iznutra i individualni pristup, a s takvim pristupom se želi postići prevencija pojedinih kožnih problema koji mogu nastati u budućnosti. 


Među prvima poznatim brendovima koji prate tu filozofiju te nude paletu proizvoda su Shiseido, Annayake i Sensai.


Japanska kozmetika temelji se na tradicionalnim sastojcima, poput zelenog čaja, matcha praha, riže, algi i trešnjinog cvjeta. Uz pomoć raznih ekstrakata iz algi koži se pruža dodatna hidratacija. Koriste se proteini svile koji jamče mekanu kožu. Zeleni čaj je zadužen za razbuđivanje umornog tena, dok riža služi za smirivanje kože te za porculanski ten. Trešnjin cvijet je vodeći saveznik za prirodni sjaj kože.