Fino

VIDEO Najukusnija piletina po receptu Gordona Ramsaya: S gljivama u bijelom umaku

A. P.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Francuski "comfort food" jednostavan za pripremu

Fricassee od piletine s gljivama u bijelom umaku preukusan je recept popularnog chefa Gordona Ramsaya. Iako zvuči komplicirano, ovo jelo je zapravo vrlo jednostavno za pripremiti i neće vam oduzeti previše vremena, a oduševit će vas okusom i mirisom.


Fricassee je francuski “comfort food” napravljen od šumskih gljiva u laganom bijelom umaku. Poslužuje se s pirjanim krumpirom sa začinskim biljem, piše Hell’s Kitchen.


No što je zapravo fricassee? Fricassee je tehnika kuhanja mesa, koje se izreže i pirja te posluži u vlastitom umaku, koji je tradicionalno bijeli.


Nabolje ga je raditi u loncu od lijevanog željeza, koji je glavni materijal za sporo kuhanje, pirjanje i pečenje zahvaljujući svojoj sposobnosti održavanja ravnomjerne topline.



SASTOJCI


  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 8 komada piletine: 4 batka i 4 zabatka
  • 100 grama slanine nasjeckana na trakice
  • 4 češnja češnjaka, oguljena i zgnječena
  • 220 grama bijelih šampinjona, prepolovljenih
  • 1 list lovora
  • 2 grančice ružmarina
  • 2 grančice majčine dušice, samo listići
  • 40 ml rakije
  • 1 3/4 šalice pilećeg temeljca
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar

 


UPUTE


U veliku tavu ili lonac na srednjoj vatri dodajte maslinovo ulje. Piletinu posolite i popaprite, dodajte u vruću tavu (batke stavite s kožom prema dolje) i pirjajte 3-4 minute s jedne strane, dok ne porumeni. Možda ćete to trebati napraviti u dvije serije ako vam je tava mala.


Okrenite piletinu, dodajte slaninu, češnjak i gljive i dobro promiješajte. Umiješajte lovorov list, ružmarin i majčinu dušicu. Dodajte rakiju, pojačajte vatru na srednje jaku i kuhajte 1 minutu, zatim smanjite vatru na srednju i lagano pirjajte 2-3 minute.
Ulijte pileći temeljac i lagano kuhajte. Kuhajte bez poklopca, na srednje niskoj vatri 10 minuta, zatim poklopite i kuhajte još 15 minuta, dok piletina ne bude pečena.


Piletinu prebacite u tepsiju i stavite u vruću pećnicu na 4-5 minuta za hrskavu kožicu (ovo je opcionalni korak za hrskavu kožicu). U međuvremenu pojačajte vatru na srednje jaku kako bi se umak reducirao i malo zgusnuo.


Bacite češnjak, ružmarin i lovorov list. Žlicom stavite umak s gljivama i slaninom na tanjur i na vrh stavite piletinu. Ukrasite majčinom dušicom (samo listićima) ili nasjeckanim peršinom.