Idealno za tople dane

Najjednostavniji recept za Tzatziki umak koji uvijek uspije

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Ovaj umak tzatziki je savršeno svjež i privlačnog okusa.Tzatziki je zdrav umak koji je začinjen i osvježavajući, idealan za tople dane, a sastoji se od procijeđenog jogurta i krastavca. Dio je tradicionalne grčke kuhinje. Postoji nekoliko načina na koje ćete čuti izgovaranje tzatzikija, ali na pravi se način na grčkom kaže tsa-tsi-ki (s tim da ts daje isti zvuk kao i zz u pizzi i mozzarelli).


Kako pojednostaviti Tzatziki recept


Često ćete u receptima primijetiti da krastavac treba ručno usitniti ili nasjeckati na kockice, ali dobro je  samo usitniti u procesoru hrane (izvrstan prečac, ali također daje i bolju ne žilavu ​​teksturu). Zatim prečac broj dva, ovdje samo istisnete višak tekućine u papirnate ručnike ili jednostavno upotrijebite gusti grčki jogurt i potpuno preskočite korak.


Sastojci za umak Tzatziki


Grčki jogurt: Što masniji, to je bogatiji okus.
Krastavac: Nije nužno oguliti koru, ali imajte na umu da će kora dati i gorčinu i boju pamovisi kakve okuse preferirate.


Svježi kopar: Daje umaku posebnu začinjenost.


Češnjak: Dovoljan je jedan češanj.


Ekstra djevičansko maslinovo ulje: ne treba ga miješati sa standardnim rafiniranim maslinovim uljem, ekstra djevičansko maslinovo ulje je najsirovije i neprerađeno te je smjelijeg okusa.


Limun: Stvarno umak čini ukusnijim, nemojte ga preskočiti.


Sol: Možete koristiti morsku sol, kuhinjsku sol ili košer sol.


Kako napraviti Tzatziki umak


Ogulite i krastavac: Ogulite krastavac i narežite na polovice dužinom i žlicom odstranite sjemenke.


Samljeveni krastavac: Krastavac nasjeckajte na komade, a zatim dodajte u procesor hrane. Pulsirajte dok krastavac ne bude gotovo sitno nasjeckan.


Ispustite tekućinu iz aparata za kuhanje: Uklonite oštricu iz aparata za kuhanje, a zatim pritisnite krastavac uz bokove posude procesora kako biste uklonili dio viška tekućine, rezerve tekućine.


Procijedite ako je potrebno: Ako koristite grčki jogurt koji nije jako gust, mljeveni krastavac rasporedite na nekoliko slojeva papirnatih ručnika. Zamotajte i istisnite višak tekućine.


Dodajte sve tzatziki sastojke u posudu za miješanje: Dodajte jogurt, krastavac, kopar, češnjak, maslinovo ulje i limunov sok u srednju posudu za miješanje. Začinite solju i paprom po ukusu.


Pomiješajte: Smjesu miješajte dok se dobro ne sjedini. Ako utvrdite da je malo gust za vaš ukus, možete uliti malo soka od krastavca iz procesora za hranu.