Obogaćuje okus

Najbolji prilog uz božićnu puricu: crveni kupus s jabukama i slaninom

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Slatko kiselkaste jabuke savršeno naglašavaju okus pečene purice

Božićna purica i dalje je jedan od najomiljenijih blagdanskih klasika. Hrskava kožica i nježno meso stvaraju savršenu osnovu za gozbu, ali pravi doživljaj dolazi tek uz odgovarajući prilog. Jedan od najboljih je crveni kupus s jabukama i slaninom.


Slatko kiselkaste jabuke i malo vinskog octa uravnotežuju bogatstvo mesa purice, dok slanina dodaje aromatičnu slanost i laganu dimljenu notu.


Duboka crvena boja kupusa unosi svečani ton na tanjur, a klasična kombinacija mnogima budi i nostalgična blagdanska sjećanja.


Recept za najbolji prilog uz božićnu puricu


Sastojci (za 4 do 6 porcija)


  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 srednja crvena kapula
  • 100 g slanine
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 manja glavica crvenog kupusa
  • 2 žlice svijetlog smeđeg šećera
  • 2 male jabuke (najbolje Granny Smith)
  • 60 ml suhog crnog vina ili vode
  • 60 ml crvenog vinskog octa
  • 2 žličice naribane korice naranče
  • Pola žličice kima
  • 1 štapić cimeta
  • 5 bobica borovice
  • Sol i papar po ukusu


FOTO: iStock

Kako pripremiti crveni kupus s jabukama i slaninom


Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno narezanu kapulu i slaninu te pirjajte šest do osam minuta, dok kapula ne omekša, a slanina postane lagano hrskava. Ubacite protisnuti češnjak i kratko ga popržite.


Dodajte tanko narezan crveni kupus i pirjajte ga oko tri minute, povremeno miješajući, dok ne povene. Pospite šećerom i nastavite miješati dok lagano ne karamelizira.


Zatim umiješajte naribane jabuke, vino (ili vodu), ocat, koricu naranče, kim, štapić cimeta i borovicu. Sve dobro promiješajte, smanjite vatru, poklopite i kuhajte dvadesetak minuta, dok kupus potpuno ne omekša.