Ah, ti slatki poljupci

Zašto su najbolji poljupci baš oni koji se razmjenjuju zatvorenih očiju?

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Najduži poljubac na svijetu trajao je 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi.Iako ne znamo kako je par uspio izdržati toliko dugo, imamo odgovor na zlatno pitanje koje smo se svi u jednom trenutku pitali: Zašto se ljudi ljube zatvorenih očiju?


Ukoliko ste i vi razmišljali o tome zašto zatvaramo oči kad se ljubimo, u nastavku slijede odgovori na to pitanje.


Pomaže našem mozgu da se bolje fokusira


Prema studiji koju su proveli psiholozi, kada je previše vizuala ili distrakcija, našem mozgu postaje teško usredotočiti se. Naša sposobnost da osjetimo stvari se pogoršava kad naše oči fokusiraju više toga.


To znači da dodirom želite osjećati više
Baš kao što vam zatvaranje očiju pomaže da se riješite smetnji oko sebe, tako vam omogućuje da u potpunosti doživite osjećaj ljubljenja. Zatvarajući oči za poljubac, omogućujemo svom mozgu da se usredotoči na dodir, a ne na druga osjetilna iskustva, prenosi Bright Side.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Ovi poljupci nam pomažu da se osjećamo manje ranjivima


Budući da je ljubljenje jedna od najosobnijih i najintimnijih radnji, ono može učiniti da se vi ili vaš partner osjećate ranjivo. Da bismo to izbjegli kao i osjećaj neugode, automatski radije zatvorimo oči prije nego što se nagnemo za poljubac.


Alternativa bi mogla biti “jeziva” ili jednostavno “previše”


Iako je kontakt očima obično poželjan, ljubljenje otvorenih očiju možda neće biti. To će vašem partneru ne samo stvoriti nelagodu, već znanstveni dokazi sugeriraju da bi se vaš mozak mogao osjećati preopterećenim i spriječiti da se osjećate ispunjeno i ugodno.