Odgoj djece

Načini kako disciplinirati dijete bez vikanja

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Većina roditelja u jednom trenutku viče na svoju djecu.Za neke roditelje vikanje često se pretvori u lošu naviku. Studije dosljedno pokazuju da je vikanje jedna od osam disciplinskih strategija koja zapravo može pogoršati probleme u ponašanju.


To može dovesti do opake spirale prema dolje; vikanje dovodi do lošeg ponašanja što dovodi do još vike. Vikanje s vremenom gubi učinkovitost. Dijete na koje roditelji redovito viču, gube samopouzdanje, ali i poštovanje prema roditeljima, piše Very Well Family.


Drugi problem s vikanjem je taj što djecu ne uči kako bolje upravljati svojim ponašanjem. Ako se na dijete viče zbog udaranja brata, neće naučiti kako mirno rješavati probleme.
Evo kako disciplinirati bez vikanja:


Uspostavite jasna pravila


Manje je vjerojatno da će doći do vike ako ste uspostavili jasna kućanska pravila. Neka vidno bude prikazan pisani popis pravila kućanstva.


Kad se pravila prekrše, potrudite se artikulirati neposredne posljedice


Oduprite se porivu da vičete, nagovarate ili držite predavanje jer vaše riječi vjerojatno neće naučiti dijete da sljedeći put bude bolje.


Foto: iStock


Definirajte posljedice prije vremena


Objasnite djetetu prije vremena negativne posljedice kršenja pravila. Iskoristite time-out, oduzmite privilegije ili upotrijebite logične posljedice kako biste djetetu pomogli da se uči na svojim pogreškama.


Na primjer, recite: “Ako ne obavite svoje poslove prije večere, nećeš gledati televiziju.” Tada je na vašem djetetu da donese dobre izbore i rjeđe ćete vikati na njega da obavlja svoje poslove. Razmislite koje će posljedice biti najučinkovitije. Imajte na umu da posljedice koje djeluju dobro za jedno dijete možda neće uspjeti za drugo dijete.


Pružite pozitivan poticaj


Motivirajte svoje dijete da slijedi pravila koristeći pozitivno pojačanje. Ako postoje negativne posljedice za kršenje pravila, treba imati i pozitivne posljedice za poštivanje pravila.


Pohvalite svoje dijete zbog poštivanja pravila. Recite nešto poput: “Hvala što si odradio zadatke odmah kad si danas stigao kući. Cijenim to.”


Pružite svom djetetu puno pozitivne pažnje kako biste ublažili ponašanje u potrazi za pažnjom.


Stoga svaki dan odvojite malo jedan-na-jedan vrijeme kako biste motivirali svoje dijete da nastavi dobro. Ako se vaše dijete bori s određenim problemima u ponašanju, izradite sustav nagrađivanja. Sustavi nagrađivanja mogu vam pomoći da brzo okrenete probleme u ponašanju.


Foto: iStock


Ispitajte razloge zbog kojih vičete


Ako vičete na svoje dijete, razmislite o razlogu zašto. Ako vičete jer ste ljuti, naučite načine  kako se smiriti i pravilno upravljati bijesom. Uzmite predah ili kontrolirajte bilo kakve uznemirujuće misli. Ako to nije opasna situacija, pričekajte dok se ne smirite da biste disciplinirali svoje dijete.


Ako vičete jer vaše dijete ne sluša prvi put kad govorite, isprobajte nove strategije kako biste privukli djetetovu pažnju. Ako vičete od nezadovoljstva, razvijte jasan plan za rješavanje problema lošeg ponašanja. Roditelji često viču prazne prijetnje koje nikad ne planiraju slijediti, ali jednostavno ne znaju što drugo učiniti.


Ponudite upozorenja kad je prikladno


Upotrijebite upozorenje da biste im rekli kakve će posljedice imati ako ne poslušaju. Recite nešto poput: “Ako odmah ne pospremiš svoje igračke, nećete se moći igrati sa svojim igračkama nakon večere. ”


Vikanje često dovodi do borbe za vlast. Što više vičete na dijete da nešto učini, ono bi moglo postati prkosnije. Jasno upozorenje koje namjeravate provesti pokazuje vašem djetetu da ozbiljno mislite na to da budete glavni.


Foto: iStock


Izbjegavajte stalno nagovaranje ili ponavljanje upozorenja. Imajte na umu da će oduzimanje elektronike na 24 sata ili dodjeljivanje dodatnih zadataka pomoći vašem djetetu da dvaput razmisli o ponovnom kršenju pravila. Takve će posljedice biti učinkovitije od podizanja glasa.