Vole društvo

Na koliko dugo smijete ostaviti psa samoga kod kuće? Evo što kažu stručnjaci

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Sve više pasa doživljava simptome separacijske tjeskobe od pandemije.Znamo da vlasnici pasa nisu previše sretni kada ostavljaju pse same kod kuće, ali nekada je to jednostavno neophodno. Ako ga morate ostaviti samoga, generalno je pravilo da ga se ne ostavlja na dulje od četiri sata.


Ovo vrijeme varira ovisno o dobi, zdravlju, ponašanju i temperamentu vašeg psa. Štene koje još treba priučiti gdje će obavljati nuždu i stariji pas koji drijema većinu poslijepodneva zahtijevaju vrlo različite rasporede.


Psi su društveni


Narodni dispanzer za bolesne životinje (PDSA) neprofitna je organizacija sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu s 48 bolnica za kućne ljubimce u svojoj mreži. PDSA kaže da kućni ljubimci imaju pet potreba za dobrobiti: zdravlje, prehranu, ponašanje, okoliš i društvo. Kao društvena bića, psi trebaju puno interakcije i druženja kako bi živjeli zdravim životom – čak i onima koji uživaju u samoći.
Zanimljivo je da je pandemija covid-19 utjecala na ponašanje mnogih kućnih ljubimaca, posebno kada je riječ o samostalnom provođenju vremena. Godišnje izvješće PDSA o dobrobiti životinja (PAW) za 2021. pokazuje da 27 posto pasa koji su udomljeni od početka pandemije u ožujku 2020. pokazuje ponašanje koje se može povezati s nedostatkom socijalizacije.


Gotovo je 20 posto novoudomljenih štenaca pod stresom kada su ostavljeni sami, vjerojatno zato što su većinu vremena sa svojim novim ljudima proveli upravo s ljudima u blizini.


Čak i psi koji su već bili članovi obitelji prije pandemije ponašali su se drugačije. PDSA kaže da 22 posto pasa u vlasništvu prije pandemije radi nove stvari – uključujući to što voljno provode vrijeme sami u mirnim zonama i nemirni su kada ih se ostavi same kod kuće.


Drugo istraživanje Dogs Trusta otkrilo je povećanje od 41 % po pitanju privrženosti psa vlasnicima otkako je pandemija počela.


Budući da psi napreduju uz rutinu, promjene u našim okolnostima i rasporedima mogu ih promijeniti. Nažalost, PDSA pretpostavlja da ljudi koji su udomili pse dok su radili od kuće ili provodili gotovo cijelo vrijeme u zatvorenom prostoru tijekom pandemije, sada shvaćaju koliko je posjedovanje psa zapravo dugotrajno.


Bez obzira jeste li iskusni vlasnik psa ili ste novi u igri, ostavljanje vašeg psa može biti osjetljiva tema. Ključno je osigurati njihovu sigurnost, što uključuje praćenje njihovog mentalnog zdravlja.


Foto: iStock


Koliko dugo možete ostaviti psa samog?


PDSA kaže da se psi ne smiju redovito ostavljati sami duže od četiri sata. Modern Dog Magazine kaže da se psi u ograđenom prostoru ne smiju ostavljati sami kod kuće duže od tri ili četiri sata. PAWS Chicago, neprofitno sklonište bez ubijanja, kaže da je pet do šest sati maksimum za odraslog psa. Kao što vidite, ne postoji točno određeno vrijeme oko kojeg se stručnjaci slažu, a za svakog psa i potrebe vašeg psa, odgovori su drugačiji.


Imperativ je da uzmete u obzir pasminu, dob, veličinu, naučenu rutinu, ustaljene obrasce ponašanja i zdravlje kada odlučujete koliko dugo ćete ga ostaviti samog kod kuće. Neke pasmine, poput australskih ovčara i sibirskih haskija, trebaju puno vježbe i mogu postati nevjerojatno destruktivni ako im je dosadno ili ih ostavite u zatvorenom prostoru. Samo više od dva sata moglo bi ove energične pasmine dovesti do “ludila”.


Štenci su najjednostavniji kada je u pitanju određivanje njihovih potreba (iako, ispunjavanje njihovih potreba može se pokazati najizazovnijim u ovoj dobi). Oni trebaju puno njege i pažnje. Nikada ne ostavljajte štene mlađe od deset tjedana samo duže od jednog sata.


To je prvenstveno zato što još ne znaju kako “stisnuti” mjehur i zato što njihovo praćenje u ovoj dobi pomaže uspostaviti pravila i granice.


Američki kinološki klub kaže da kada vaše štene ima između deset i 12 tjedana, možete ih ostaviti do dva sata.


Do šest mjeseci, većina pasa može držati mjehur oko šest sati. S druge strane, stariji psi ne samo da će moći izdržati duže bez pauze za toalet, već će vjerojatno i drijemati duži dio dana od mladog šteneta.


Dr. Katie Pagan kaže: “Pse koji su mlađi ili manje veličine potrebno je češće puštati. Psi koji su stariji ili mogu imati temeljna zdravstvena stanja [poput] dijabetesa, Cushingove bolesti ili bolesti bubrega također će trebati češće izlete van”, kaže ona.


Svaki pas, bez obzira na pasminu ili dob, može razviti tjeskobu odvajanja. Dr. Pagan primjećuje da vlasnici koji odlaze na dulje vrijeme mogu ili prvi put izazvati anksioznost odvajanja ili pogoršati postojeću generaliziranu anksioznost kod kućnih ljubimaca.


Osim toga, kako su ustanovili PDSA i Dogs Trust, sve više pasa doživljava simptome separacijske tjeskobe od pandemije. Ako je to slučaj s vašim ljubimcem, morat ćete prilagoditi vrijeme boravka vašeg psa kako biste postupno ublažili njegovu nelagodu. Teški slučajevi tjeskobe kod odvajanja mogu rezultirati lajanjem, uništavanjem namještaja, odlaskom u kupaonicu, pa čak i samoozljeđivanjem dok ste vani, piše Pure Wow.


Razgovarati o tjeskobi odvajanja s veterinarom ili licenciranim psećim bihevioristom najbolja je stvar koju možete učiniti. Pokušaj samostalnog rješavanja problema može biti zastrašujući – a može čak i učiniti anksioznost vašeg šteneta intenzivnijom!


Foto: iStock


Načini poboljšanja solo vremena


Učiniti vrijeme nasamo vašem psu privlačnijim ključno je za osiguravanje sigurnog i umirujućeg iskustva dok ste odsutni. Razmislite o ulaganju u jednu (ili više!) od sljedećih stavki:


  • igračka za žvakanje (u kompletu s poslasticama ili maslacem od kikirikija)
  • interaktivne igračke
  • zagonetke s poslasticama i hranom
  • utegnuta deka
  • vrata za zadržavanje vašeg psa u sigurnom dijelu kuće

Konačno, unajmiti šetača pasa ili ostaviti svoje štene u vrtiću za pse, izvrsni su načini da osigurate da je okružen prijateljima i nadzorom.


Iako ove usluge mogu biti skupe, mogle bi vam uštedjeti hrpu u oštećenim kaučima ili zaprljanoj posteljini.


Animal Humane Society kaže da čak i jedan dan u tjednu može drastično poboljšati život vašeg psa. Osim toga, vaš će pas biti sretniji, što je neprocjenjivo.