Može li hodanje u štiklama biti uopće udobno?

Muke po štiklama: Trikovi za udobnije i dulje hodanje na petama

Mija Dropuljić

FOTO: Pexels

FOTO: Pexels

Kada kažemo da svaka žena u isto vrijeme voli i mrzi štikle posve je jasno što pri tome mislimoAh, te moćne štikle! Ne postoji žena koja ih nije nosila barem jednom u životu. I skoro svaka žena će reći kako svaki outfit, posebno onaj večernji, izgleda bolje ako se obuče cipela na visoku petu. No, isto tako će svaka žena reći kako često nošenje štikli zna biti neudobno i bolno. 


Ništa se ne može mjeriti s onim osjećajem kada napokon skinemo visoke pete. Nekako je taj čin uvijek popraćen s dubokih uzdahom koji točno označava sve ono što osjećamo kada peta gura, stišće, izazova žuljeve i grčeve. Najdraže cipele na visoku petu tako često se znaju pretvoriti u pravu horor. 


No, postoje trikovi uz pomoć kojih nošenje visokih peta može biti udobnije i ugodnije. Naravno, nemojte uvijek postoji onaj par koji nikad, pa ni tada, neće biti udoban.
Kako biste mogli hodati u visokim petama, prilikom kupnje pripazite da vam one istog trena nisu neudobne. Kada zumiramo fotografije poznatih dama, poput Megan Markle, koje znaju satima biti u petama, uočljivo je da često kupuju jedan do dva broja veće cipele.


Prvo nakon dugog nošenja stopala znaju oticati stoga uske cipele postaju još neudobnije. Drugo broj do dva veći omogućuju da cipele napunimo vaticama i raznoraznim jastučićima koji olakšavaju hodanje. 


Spojite prste


Zvuči posve suludo, no ako spojite, odnosno zalijepite medicinskom ljepljivom trakom treći i četvrti prst, pružajte stopalu dodatnu stabilnosti. Isprobajte, provjereno funkcionira. 


Dodatni jastučići


U brojnim trgovinama ju raznorazne vrste jastučića za cipele postali već sastavni dio redovite ponude. Oni prije svega sprječavaju bolne žulje, ali i trenje stopala što dodatno izaziva neugodnosti.


Posebno su efektivni jastučići koje lijepite za cipele kako bi noga manje klizila, a brojnim ženama pomažu i oni koji se lijepe kako bi se spriječili žuljevi iznad pete. 


FOTO: Pexels
Bolove djelomično možete ublažiti uz pomoć malih, ali efikasnih trikova


Platforme i debele pete spašavaju večeri


Ako planirate dugo ostati na nogama i pri tome želite nositi visoke pete preferirajte modele koji imaju platformu kako biste ublažili pad stopala ili pak birajte deblju petu za veću stabilnost. Visoke salonke s tankom petom nisu namijenjene dugim večerima. 


Vazelin je tajno sredstvo


Taj moćni vazelin, nema za što nije dobar! S njim namažite one dijelove unutar cipele koji vam često izazivaju žuljeve i druge neugodnosti. 


Proširite cipele


Ako su vaše cipele preuske i jednostavno niti jedan trik ne pali, vrijeme je da ih pokušate proširiti. Vodom ispunite malu plastičnu vrećicu te ju stavite u cipele te oboje preko noćite ostavite u zamrzivaču. Ovaj trik je posebno efektan kada su u pitanju kožne cipele.