Mucanje nije nasljedno

Mucanje kod djece – što ga uzrokuje, kako se liječi i kako možete vježbati kod kuće

Life

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Danas se mucanje kroz pedagoške i psihološke teorije povezuje s emocionalnim konfliktima, strahom i nepravilno naučenim govorom, ali se može riješitiMucanje je govorno ponašanje kod kojeg se ponavljaju riječi, slova ili dijelovi rečenice. Može se očitovati u produženju glasova, zastojima u govoru, učestalim i neprirodnim pauzama u govoru ili dodavanju različitih glasova.


Mucanje kod djece često je popraćeno strahom od govora, pokretima glave i tijela, emocionalnom nestabilnošću, smanjenom koncentracijom.


Nakon duljeg perioda mucanja dijete može razviti negativne karakterne crte ličnosti. Odnosno, takva djeca često su nesigurna, plašljiva, nedostaje im ustrajnosti i imaju problema s izvršavanjem zadataka te imaju problema s prenošenjem informacija drugim osobama. Što su rečenice zahtjevnije (sadrže kompliciranije riječi ili su dulje) mucanje se pojačava.
Uzroci mucanja kod djece mogu biti različitog podrijetla. Mucanje kod odraslih ili mucanje u starijoj dječjoj dobi može se pojaviti zbog oštećenja na središnjem živčanom sustavu. Smatra se da mucanje nije nasljedno.


Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.