Pametan trik ili opasnost?

Može li se kuhinjska spužvica staviti u mikrovalnu pećnicu? Evo što kaže znanost!

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Higijena u kuhinji je ključna

Mnogi su već čuli za trik u kojem se kuhinjska spužvica može jednostavno dezinficirati tako da se stavi u mikrovalnu pećnicu.


Zvuči primamljivo, osobito kad znamo da spužvice spadaju među najveće izvore bakterija u kućanstvu. No, djeluje li to doista kako se tvrdi? I što je još važnije, je li to rješenje uopće sigurno?


Kuhinjske spužvice svakodnevno dolaze u kontakt s ostacima hrane, masnoćama, prljavim posuđem i vlažnim površinama. Upravo zbog toga gotovo stalno ostaju vlažne i tople, što ih čini savršenim mjestom za razvoj bakterija.


Istraživanja pokazuju da se u običnim kuhinjskim spužvicama može skrivati više mikroorganizama nego na WC školjci. Riječ je o mikroskopskom svijetu koji se brzo razmnožava i može biti iznimno otporan.


Stoga nije čudno što stručnjaci stalno naglašavaju koliko je važno redovito čistiti ili još bolje, zamijeniti spužvicu novom.


Trik s mikrovalnom


Prema savjetima koji se često prenose među korisnicima društvenih mreža, trik je jednostavan: spužvicu treba prvo dobro navlažiti, zatim je staviti u mikrovalnu pećnicu i grijati jednu do dvije minute na visokoj snazi.


Toplina bi, navodno, trebala uništiti bakterije i učiniti spužvicu ponovno sigurnom za korištenje. Na prvi pogled, to djeluje kao brz i učinkovit način dezinfekcije.


I doista, neka istraživanja potvrđuju da mikrovalna pećnica može smanjiti broj bakterija u spužvici, posebno ako je ona prethodno dobro natopljena vodom. No, važno je istaknuti da spužvicu nikada ne treba stavljati suhu, jer se u tom slučaju može lako zapaliti.


Također, spužvice koje sadrže metalne niti, poput onih za ribanje, strogo su zabranjene za uporabu u mikrovalnoj, jer mogu potencijalno dovesti do požara.



Foto: Unsplash

Što kaže znanost?


Jedno od ključnih istraživanja na ovu temu provelo je Sveučilište u Furtwangenu. Rezultati su pokazali da mikrovalna doista može uništiti dio bakterija, no ne i sve. Osobito otporne vrste bakterija, kao i njihove spore, često prežive toplinsku obradu.


Još zanimljivije, a ujedno i zabrinjavajuće, bilo je otkriće da su neke spužvice nakon višekratnog tretmana u mikrovalnoj sadržavale čak i višu koncentraciju određenih vrsta bakterija. To može upućivati na nepotpuno uništenje mikroorganizama te moguću selekciju onih otpornijih, što bi moglo rezultirati još većim higijenskim problemima.


Što je na kraju sigurno i higijenski preporučljivo?


Iako se mikrovalna može koristiti kao privremena mjera za smanjenje broja bakterija u kuhinjskoj spužvici, ona nije zamjena za redovito čišćenje i osobito ne za pravovremenu zamjenu.


Spužvice se, čak i uz povremenu dezinfekciju, vrlo brzo kontaminiraju i postaju neadekvatne za daljnju upotrebu. Preporučuje se njihova zamjena barem jednom tjedno.


Osim toga, alternativa poput pranja spužvica i kuhinjskih krpa u perilici rublja ili posuđa na temperaturama od najmanje 60 °C može biti učinkovitija, ali i sigurnija. Za dodatnu higijenu u kuhinji, mnogi stručnjaci preporučuju korištenje krpa od mikrovlakana koje se brže suše i rjeđe postaju leglo bakterija.


Na kraju, iako je trik s mikrovalnom zanimljiv i donekle koristan, ne treba se na njega oslanjati kao na dugoročno rješenje. Kada je riječ o higijeni, osobito u kuhinji, prevencija i redovita zamjena potrošnih predmeta ipak ostaju najsigurniji izbor.