U čemu je kvaka?

Može li ovo voće zamijeniti dezodorans?

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Pogled u beauty blogosferu donio je novi trik.Umjesto da ujutro nanosimo (prilično kontroverzne) sastojke našeg omiljenog dezodoransa ispod pazuha, mogli bismo se osloniti i na učinkovitost vrlo specifičnog voća.


Naravno, dezodorans je dio naše svakodnevne beauty rutine kao nijedan drugi proizvod za njegu. No, posljednjih godina sve su glasnije kritike njegovih (često štetnih) sastojaka.


Tim više što se čini da je pronađena alternativa na potpuno prirodnoj osnovi – limete. Pogled u beauty blogosferu dokazuje kako limeta nije prikladna samo kao sastojak najboljih ljetnih koktela, već i kao zamjena za dezodorans. Ali u čemu je kvaka?
A kako se nanosi? Ocijedite limetu i nanesite sok na pazuhe odmah nakon što ste se istuširali (ali ne nakon brijanja!). Ako vam se to ne sviđa, možete staviti čisti sok od limete na vaticu i njome je nanijeti.


Trajna suhoća i svježina trebala bi biti rezultat ove DIY beauty varijante.Uostalom, aditivi limete ne nalaze se u mnogim kozmetičkim proizvodima uzalud. Kao prvo, ugodnog su svježeg mirisa, drugo inhibiraju neugodne mirise i treće, kiselina koju sadrže mijenja pH vrijednost kože tako da se bakterije (koje su pak odgovorne za miris znoja) lakše naseljavaju.


Plus, limete su posebno učinkovite kao prirodni sastojak dezodoransa jer oponašaju učinak zatvaranja pora mnogih antiperspirantnih tvari.


Ali budite oprezni! Kod izloženosti jakoj sunčevoj svjetlosti može brzo doći do fotoalergijske reakcije, tzv. “margarita dermatitisa”. Osip ne samo da izgleda ružno, već i naknadno oštećuje kožu i stoga pripazite da vam pazusi tretirani limetom nisu izloženi suncu.