DAN CRVENIH HALJINA

Svečano obilježavanje akcije koja javnost želi informirati o svemu vezanom za moždani udar kod žena

Sandy Uran

Foto: PRESS

Foto: PRESS

Zvijezde večeri bit će žene koje su preživjele moždani udar i koje će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajneraMoždani udar u žena. Što znamo o njemu ili, bolje rečeno, što ne znamo o njemu, a trebali bismo znati, bar žene? Srećom, liječnice koje znaju važnost prevencije prije tri su godine pokrenule iznimno hvalevrijednu akciju »Dan crvenih haljina«, kojom se širu javnost želi informirati o svemu važnome vezanom za moždani udar u žena.


Svečano obilježavanje akcije bit će održano ovog petka u Hrvatskom glazbenom zavodu i bit će ga moguće pratiti online. Zvijezde večeri i ove godine bit će žene koje su preživjele moždani udar i koje će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera Andrijane Subotić Pjajčik, Đurđice Vorkapić, Ivice Skoke, Lane Puljić, Martine Herak i Zorana Aragovića.


mozdani_udar

Zoran Aragović, Foto: ZVONIMIR FERINA


Hrvatske stručnjakinje


Treću godinu zaredom u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba te uz suorganizaciju Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bit će održana zdravstveno-edukativna akcija »Dan crvenih haljina«.
Cilj joj je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života. Organizacijski odbor čine vrsne stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.Hvalevrijedna akcija bila je povod za razgovor s predsjednicom Hrvatskog Neurološkog društva, prof. dr. sc. Arijanom Lovrenčić-Huzjan u kojem nam je istaknula koji su simptomi moždanog udara u žena i kako ga prevenirati.– Javnozdravstvena kampanja »Dan crvenih haljina« pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru u žena. Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen. Kampanja je započeta 2002. godine u Americi kako bi se žene osvijestile o potrebi brige o vlastitom zdravlju, čimbenicima rizika te potrebi promjene životnog stila u prihvaćanju zdravih životnih navika i prepoznavanju znakova moždanog udara kako bi se optimiziralo liječenje, kazala je te dodala:


Kampanja od 2019.


– Simbol kampanje je žena u crvenoj haljini, odjevnom predmetu specifičnom za žene koji simbolizira ljepotu i optimizam, a crvena je boja znak upozorenja na srce i vaskularne rizike.


U Hrvatskoj su kampanju 2019. pokrenule neurologinje, članice Hrvatskog neurološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu, a uskoro se kampanja proširila na cijelu Hrvatsku.


Akcija je posvećena moždanom udaru u žena. Podaci istraživanju uglavnom prezentiraju podatke na muškarcima, ali su podaci populacijskih istraživanja pokazali spolne razlike. Od moždanog udara umire veći broj žena nego muškaraca. Žene tijekom generativnog razdoblja imaju specifične čimbenike rizika i neke rjeđe vrste moždanih udara.


Također, prvi vaskularni događaj u žena je moždani udar, a u muškaraca srčani udar. S porastom dobi incidencija moždanog udara raste pa žene u starijoj dobi dobivaju teže moždane udare te je i smrtnost veća. Moždani udar je heterogena skupina bolesti kojima je zajedničko poremećaj cirkulacije. Za većinu vrsta moždanog udara rizici su zajednički.


Oni se odnose na povišeni krvni tlak, povišenu razinu masnoća u krvi, dijabetes melitus, nepravilan rad srca i srčane bolesti, pušenje, boravak u zadimljenim prostorijama, nedovoljna fizička aktivnost, prekomjerna tjelesna težina, nezdrava prehrana puna soli, šećera, siromašna povrćem i voćem, prehrana crvenim mesom i zasićenim masnim kiselina te prekomjerna konzumacija alkohola.


Povišeni krvni tlak, nepravilan srčani rad, psihosocijalni stres, depresija, krhkost i migrena imaju veći utjecaj na nastanak moždanog udara u žena. Žene imaju i dodatne čimbenike rizika na koje se premalo obraća pozornost, a tu spadaju uzimanje oralnih kontraceptiva i općenito hormonske terapije koja u određenoj skupini žena može povisiti rizik za razvoj moždanog udara kao i sama trudnoća, eklampsija i preeklampsija.


mozdani_udar

Prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan, Foto: Zvonimir Ferina


Simptomi


Posebno nas je zanimalo doznati detalje o simptomima i prevenciji. Evo što nam je prof. dr sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan istaknula.
Najčešća klinička slika moždanog udara je naglo nastala slabost jedne strane tijela, slabost lica i/ili smetnje govora. Kod žena se češće javljaju neke rjeđe vrste moždanog udara tako da se i klinička slika razlikuje.


Mogu se javiti glavobolje koje mogu nastati naglo, poput udara groma i ponavljati se, ili se mogu javljati glavobolje koje se postepeno pogoršavaju. Također, na glavobolju ili bol u vratu tek nakon nekog vremena može se javiti neurološki ispad koji će ukazivati na to da je nastao moždani udar.


Mogu se javiti smetnje vida, vrtoglavice, šum u uhu, smetnje koordinacije, gubitak svijesti ili nesvjestica, opća slabost, dezorijentiranost, nagle promjene ponašanja, uzrujanost, halucinacije, mučnina, povraćanje, štucanje. Zbog toga moždani udar u žena često ostaje neprepoznat te se smanjuje vjerojatnost liječenja.


Foto: Promo


Prevencija


Neka popularna istraživanja govore o mogućnosti prevencije gotovo 80 posto moždanih udara. Koliko god to zvučalo preoptimistično, u praksi je uzrok moždanog udara doista uglavnom čimbenik rizika koji se može kontrolirati: pušenje, nepravilna prehrana puna soli, rafiniranih šećera i siromašna povrćem, voćem, tjelesna neaktivnost, pretilost, povećana konzumacija alkohola, visoki krvni tlak, povišen kolesterol, šećerna bolest, bolesti srca (osobito fibrilacija atrija).Detalji o »Danu crvenih haljina« mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva i na Facebooku. I da, ovog petka nemojte zaboraviti odjenuti nešto crveno u znak podrške ovoj za žene iznimno važnoj i korisnoj manifestaciji.