10 modnih pitanja

Monika Ileš: “Najviše sam vjerna casual eleganciji, u tome sam svakodnevno”

Dijana Ljubanović

FOTO/IG @monikaa_012

FOTO/IG @monikaa_012

Stilom šalje poruku da je najbitnije osjećati se ugodno u onome što izaberemo.

Šarmantna Riječanka Monika Ileš, obožava modu. Ona je optometristica u obiteljskoj optici i zaljubljenica u putovanja kojoj je cilj proputovati cijeli svijet te barem jednom godišnje otići na mjesto gdje nikad nije bila.


Važno joj je da svojim modnim odabirima naglasi svoju osobnost te da iz dana u dan nadopunjava stil pretvarajući ga u svoju osobnu kartu koja će na prvi pogled reći o njoj mnogo, a opet, ostaviti misterioznim detalje za koje je morate malo bolje upoznati.


Uputili smo joj deset modnih pitanja i saznali što se krije iza njenog stila.


Kako bi opisala svoj stil i kakvu poruku šalješ svojim modnim odabirima?


 Teško mi je točno reći koji je moj stil budući da on dosta ovisi i o mojem raspoloženju i da se kroz godine mijenja. Vidjet ćete me u svakakvim izdanjima i kombinacijama, od svečanih haljina, poslovnih odijela pa sve do tajica i trenerki, ali mislim da sam najviše vjerna casual eleganciji, u tome sam svakodnevno.


Svojim modnim odabirima želim poručiti da je sve nosivo jer danas sami kreiramo svoju modu, ali da je najbitnije osjećati se ugodno u onome što izaberemo.

Gdje kupuješ odjeću, kako je biraš i što ti je pritom najvažnije?


 Iako nisam bila ljubiteljica naručivanja odjeće i obuće preko online stranica, u zadnje dvije godine radi korone i cijele te situacije kada nam je shopping bio malo otežan, često ih posjećujem. Nemam neke određene online stranice ili dućane, ono što vidim i svidi mi se to i kupim. Najvažnije mi je da je odjeća dobrog materijala i da se u njoj osjećam ugodno, sigurno ali i samopouzdano.


Bez kojih 5 komada ne možeš zamisliti svoj ormar?


Svoj ormar ne mogu zamisliti bez traperica, dobre torbice, stylish tenisica, basic bijele majice  i naravno naočala (sunčanih i dioptrijskih) koje smatram da su glavni modni dodatak te upotpune svaki look.


Smatralo se da su četiri modne prijestolnice 20. stoljeća Pariz, London, Milano i New York? Koje gradove bi izdvojila kao vrelo modne inspiracije danas? Jesu li navedeni gradovi, prema tvom mišljenju, i dalje na modnom tronu i zašto?


 Ti su gradovi oduvijek bili na modnom tronu i vjerujem da će biti još dugo. Svaki grad ima svoj stil, u modi priča neku svoju priču a osoba iz tih gradova kao inspiraciju za modu izvlači prema karakteru.


Npr. Meni su ljudi iz Italije i New Yorka inspiracija, ali bih izdvojila Milano u koji često odlazim i poslovno, upravo zbog mode i noviteta u optici. Najviše se pronalazim u talijanskoj modi.Prema tvom mišljenju, tko je najtalentiraniji modni dizajner/ica svih vremena? Zašto?


 Uh zaista teško pitanje. Od dizajnerica mislim da je to Coco Chanel koju jako volim, i njezin stil a i citate. Super mi je i Karl Lagerfeld čiji su komadi jednostavni a moćni.


Kako je počela tvoja ljubav prema modi i zainteresiranost za nju? Kako si gradila svoj stil i postala zadovoljna njime?


Moja ljubav prema modi počela je još od malih nogu kada sam kombinirala svoju odjeću s maminom koju sam joj “krala” i nosila je po kući glumeći tako da sam na modnoj pisti, a štikle iako su bile deset broja veće nisam skidala..


Moda je oduvijek bila prisutna u mojem životu i s godinama se mijenjala. Prolazila sam kroz različite stilove i mislim da još uvijek razvijam neki svoj stil. To je za mene jedan od načina izražavanja u kojem pokazujem svoj karakter, svoju kreativnost i svoje emocije.Najkorisniji modni savjet koji je promijenio tvoj pristup modi?


Bolje je imati jednu pravu stvar koju ćeš godinama nositi nego nešto samo zato što je trenutno u trendu, zato uvijek biraj ono što voliš i u čemu ćeš se osjećati ugodno. Stil nas definira, ne moda, ona je trenutna.


Modni trend za koji se nadaš da se više neće vratiti u modu?


U zadnje se vrijeme nekako sve vraća pa nikad ne reci nikad, ali ne bih voljela više gledati šalove/ovratnike od lisice, nerca i ostalih životinja jer koliko mi je žao tih životinja toliko mi je to i gadno.

Najveći modni fail koji si imala?


Sigurno sam imala modni fail kao i svi bar jednom u životu ali se trenutno ne mogu sjetiti niti jednog.


Možda za vrijeme tinejdžerskih dana.


Materijal koji ne podnosiš na svojoj koži?


 Ne volim sintetiku i poliester. Nije da ih neću nositi u kombinaciji s nekim drugim materijalima ali uvijek gledam da su materijali odjevenih predmeta koje kupujem prirodni pamuk, lan, svila ili viskoza.


___


Volite modu i želite inspirirati naše čitateljice svojim modnim kombinacijama? Odgovoriti na deset modnih pitanja? Taggajte @life_novi_list na svojim Instagram streetstyle fotkama. Možda iduće nedjelje baš vaš stil posluži kao Modna inspiracija.