Većina ispitanika ovu boju smatra privlačnom

Mogli biste se iznenaditi: ovo je najatraktivnija boja koju možete nositi

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Vjerujemo kako ovu boju sigurno već imate u svom ormaruKada netko spomene najatraktivniju boju koju možete nositi, vjerujemo da odmah pomislite kako je u pitanju crvena. Niste jedini. I nama je prva asocijacija bila pravo ta boja. No, mogli biste se iznenaditi o kojoj je točno riječ. 


Naravno, kada pričamo o atraktivnosti postoje brojni atributi koji nešto čine privlačnim. Uz to se uz privlačnost vežu i subjektivni faktori. Stoga se često čini teško odabrati najprivlačniju boju za spoj. 


Prije važnog spoja ili sastanka često si postavljamo pitanje što odjenuti. Ispravan je uvijek odgovor ono u čemu se osjećate ugodno. Tada ćete se osjećati samouvjereno. No, ne može škoditi da otkrijete koja se to boja smatra najprivlačnijom. 
Odgovor na to pitanje je potražila jedna studija izvršena u 2021. godini koja je objavljena u časopisu “Color Research&Application”. Ona je htjela otkriti koju boju većina ljudi smatra atraktivnom. Stručnjaci su odabrali 14 Pantone boja koje su u prijašnjim studijama bile odabrane kao najčešće. 146 sudionika su trebali online ocijeniti svaku boju prema njenoj atraktivnosti. 


Vjerovali ili ne, crna boja je privukla najviše pozornost, a iza nje slijede pink i žuta. Najmanje atraktivna je bila označena siva iza koje ide smeđa boja. 


Stručnjaci iza studije smatraju kako su rezultati izuzetno zanimljivi, ali i logični. Dok se nekoć crna boja povezivala uz nešto negativno, danas je crna boja chic i veže se uz dobre modne kombinacije. 


Objašnjavaju kako crnu smatramo atraktivnom jer je veže uz pojedine karakterne osobine. “Crnu povezujemo uz moć i autoritet. Nošenje crne boje drugim ljudima poručuje da ste snažni i da preuzimate odgovornost. Osobe koje posjeduju moć te se nalaze na visokim pozicijama se smatraju atraktivnijim”, objasnila je Ashley Grader za online časopis Best Life


Naravno, ne morate sada izbaciti sve boje iz svog ormara, no nije loše ove rezultate imati na umu prilikom slaganja modnih kombinacija.