Inspirirano bajkom

Nova Boudoir kolekcija: ‘Svaki naš šešir omaž je našoj baki Đurđi’

Ana Braškić

Foto Zvonimir Ferina

Foto Zvonimir Ferina

Nova kolekcija je temeljena na bajci. Na našoj bajci. Našem malom svemiru koji nas inspirira i tjera da idemo naprijed i da uvijek budemo sve bolje i boljeSvjetlo dana ugledala je kampanja za novu kolekciju s potpisom sestara Morane Saračević i Martine Čičko Karapetrić, odnosno njihova brenda Boudoir. Kako je nastala nova kolekcija te kada ih možemo očekivati u Rijeci, otkrile su nam u kratkom razgovoru.


Nova kolekcija temeljena je na bajci. Jeste li na umu imali neku određenu bajku?


– Da, točno, nova kolekcija je temeljena na bajci. Na našoj bajci. Našem malom svemiru koji nas inspirira i tjera da idemo naprijed i da uvijek budemo sve bolje i bolje. Na leđima nam je teško breme jer već 15 godina radimo i znamo da naše klijentice imaju velika očekivanja od nas. Ne samo one, već i modni urednici i svi koji nas prate. Ali taj neki adrenalin nas tjera da smo sve bolje i jače. I tjera nas u naš svemir u našu bajku pa slobodno možemo reći da je »ta određena bajka« baš Boudoir originalna priča, originalna bajka.


ČIPKA, CVIJEĆE I KORZETI
Inspirirala vas je viktorijanska silueta. Zašto baš to razdoblje?


– Pa nama je viktorijansko doba prekrasno. Ta moda, te žene, ti krojevi, čipka, boje, korzeti. Jednom riječju: ludilo.


Kolekcija je upotpunjena šeširima. Jeste li se inspirirali radovima vaše bake Đurđe ili je riječ o posve novim modelima?


– Naša baka Đurđa ostavila je velik trag na nama kao osobama i na našem profesionalnom putu. Kada su šeširi u pitanju, sve dugujemo njoj – najstarijoj i najčuvenijoj zagrebačkoj modistici. Svaki naš šešir omaž je njoj i njenom radu. Dok ih radimo, radimo ih s ljubavlju jer znamo da je svaki dan proces koji prolazimo tu danas gdje je upravo zahvaljujući njenoj školi i njenom nadgledanju. Iako su danas u zaboravu, strukovne škole i strukovna zanimanja jako su bitni – usudile bismo se reći i najbitnija. Danas je najveće blago koje imamo upravo rad s vlastitim rukama. Sada zamislite dok izrađujemo te šešire što prolazimo, usudile bismo se reći, nešto poput vremenske kapsule. Današnji mladi to ne znaju baš cijeniti i sve im je normalno jer je sve robotski made-in-china. Srećom naša djeca vide i prate naš rad i znaju sve o tome pa i drukčije gledaju na to.


Koje materijale ste koristili za izradu ove proljetne kolekcije?


– Standardno koristimo najfiniju čipku, svilu, organdi, til i posebne, delikatne aplikacije koje su sve ručno rađene. Jako puno vremena izgubimo tražeći naše materijale jer se već na opip osjeti da se ne radi o običnim, svima dostupnim materijalima. To nam dosta otežava posao, zato za naše haljine treba toliko vremena za izradu, ali i održavanje. Baš zahvaljujući materijalima koje odabiremo naše haljine su vječne i kada vidite neke haljine od prije deset godina – kao da su jučer napravljene.


PLANOVI


Materijale krasi cvijeće, odnosno ruže. Zašto ste se odlučili baš za to cvijeće?


– Ima li išta ljepše od ruže i može li jedna žena dobiti ljepši kompliment od toga da je poput mlade, tek procvale ruže u proljeće. Baš poput naših haljina koje su delikatne, couture, predivne i zbog kojih naše klijentice dolaze jer se žele osjećati dobro, ovog puta stavile smo detalje ručno rađenih ruža da zaokružimo priču i dojam. Da ženama omogućimo da nose upravo najljepši cvijet koji postoji i da se osjećaju još posebnije i još bolje.


Kada možemo očekivati vašu sljedeću kolekciju? Planirate li reviju?


– Planiramo malenu ljetnu cruise kolekciju kojom ćemo oživiti naše regionalne haljine, a potom i na jesen/zimu veliku couture kolekciju. Kao i sve do sada, upravo će čitateljice Novog lista imati mogućnost prve vidjeti sve i doznati sve detalje o našim najiščekivanijim kolekcijama. Revija bi se trebala dogoditi ove zime i to baš u Rijeci, u Guvernerovoj palači.