Jill Kortleve

Nakon deset godina: Prva plus manekenka nosila Chanelovu reviju i rasturila

P. N.

FOTO/Reuters

FOTO/Reuters

Paris Fashion Week 2020. ostat će upamćen po reviji koja je hvaljena zbog prikazivanja modela koji predstavljaju niz različitih tjelesnih tipova. Chanelova prva manekenka s oblinama, odnosno plus size model, koja je u proteklom desetljeću prošetala modnom pistom i to baš onom koja zaokuplja najviše pažnje, na ovogodišnjem Paris Fashion Weeku, Jill Kortleve odigrala je značajnu ulogu u aktualnom poimanju društveno prihvatljive estetike ženskog tijela.


Dvadesetšestogodišnja Nizozemka protagonistica je toliko potrebne promjene na modnoj sceni, a upravo je tim riječima na svom Instagram profilu opisala ovaj blistavi trenutak svoje karijere. “Na pisti se događa prijeko potrebna promjena. Ponosna sam i osjećam zahvalnost što sam dio toga. Doista se nadam da ću ubuduće moći vidjeti i raditi s mnogo više modela koji prije nisu odgovarali briefu.“


Ona se ovim činom upisala u povijest mode, budući da više od deset godina niti jednoj manekenki njenih proporcija to nije uspjelo. Jedina druga manekenka s oblinama koja se pojavila na Chanelovoj reviji u povijesti ove prestižne modne kuće bila je Crystal Renn. Bilo je to 2010. pa ovaj trenutak i dalje predstavlja svojevrsni napredak koji je učinjen na poboljšanju nedostatka inkluzije raznolikosti u modnoj industriji, što je istaknuo i Popsugar u svom kratkom osvrtu na Paris Fashion Week.
Kortleve je također istaknula kako  “cijeli ovaj mjesec bio je san i nisam očekivala da je moguće da hodam pistom, a kamoli da budem uključena u nevjerojatni show ove sezone. Hvala vam. Moje srce je ispunjeno zahvalnošću i ljubavlju.”


Plus size modelima se smatraju žene koje nose veličinu XS?


Ovogodišnji Paris Fashion Week 2020. ostat će upamćen po reviji koja je hvaljena zbog prikazivanja modela koji predstavljaju niz različitih tjelesnih tipova. Ono što je također važno istaknuti da u high fashion svijetu, plus size modelima se smatraju one žene koje nose veličinu XS što jasno pokazuje koliko su modni standardi u nesrazmjeru s realnim proporcijama žena. Mnogi su, stoga, ostali u čudu kada su shvatili da se Kotleve ubraja u plus size modele.


U posljednje vrijeme svjedočili smo brojnim projektima kojima je u fokusu analiziranje shvaćanja standarda ženske ljepote. Baš kao i trendovi u svijetu uređenja interijera, odjeće ili trendovi u tehnologiji, nemoguće je zaobići i trendove u poimanju standarda ljepote ženskog tijela. 


Percepcije o ljepoti i poželjnosti tijela ne samo da se razlikuju od kulture do kulture, nego su se značajno mijenjale kroz povijest. Ono što je na jednom kraju svijeta privlačno i poželjno, na drugome je nepojmljivo. Još jedan dokaz neodrživosti kulturocentrizma.


Primjerice, dok se u Japanu i Italiji čitav niz godina idealizirao androgeni izgled žena i mršavost definirana kao heroin chic, u Kolumbiji i Španjolskoj naglasak je bio na oblinama i zdravom, putenom izgledu. Još uvijek mediji imaju jednu od ključnih uloga u kreiranju percepcije privlačnosti i ljepote ženskog tijela pa je ovakav potez Paris Fashion Weeka jedan od koraka ka realnijem pristupu ljepoti u modnoj i beauty industriji suvremenog vremena.