Minival

Na modnu scenu su se vratile devedesete, a sada i osamdesete: Kontroverzna frizura ponovno je “in”

P. N.

FOTO/paristouhairstudio, Instagram

FOTO/paristouhairstudio, Instagram

Minival se ponovno uvukao na modnu scenu.Posljednjih se sezona na modnoj i kozmetičkoj sceni vraćao stil devedesetih. Kim Kardashian je izdala čitavu paletu make-upa koji se vratio iz devedesetih. Nakon što se njezina kozmetička linija rasprodala, mnogi su prihvatili plava sjenila, tamni smokey-eye i neizostavni tuš za oči.


U svijetu mode, prošle su se godine vratili puf rukavi, saten, plastične gumice za kosu, chokeri i traperice “na mrkvu”. Sudeći prema najnovijim trendovima po društvenim mrežama, sada je došao red da se vrate osamdesete. 


Sve kreće s pomalo kontroverznom frizurom koja nam je poznata pod nazivom trajna ili minival. Trajne kovrče su se u frizerskim salonima tijekom osamdesetih postizale kemijskim procesima, a posljednjih je godina bila totalni “out”. Neko smo vrijeme bili opsjednuti ravnom kosom i “beach” valovima, a minival se mogao pronaći tek na starim naslovnicama časopisa. 
FOTO/Rita Ora, Instagram


FOTO/Rita Ora, InstagramFrizura je bila kontroverzna jer poprilično uništava kosu, a ruku na srce – i malo kome stoji. No, stvari se svakodnevno mijenjaju pa nas sada sa svih strana opsjedaju slike poznatih i manje poznatih dama koje su prihvatile trajnu.


Od trendseterica, slavnih glumica i influencerica pa sve do modnih pista, čini se da je minival osvoji nove generacije. Stručnjakinja za kosu iz Londona, Karine Jackson, za Harper’s Bazaar objašnjava da je novi minival nešto drugačiji od onog iz osamdesetih.


FOTO/Olivia, Instagram


FOTO/Olivia, Instagram“U našem salonu, minival se traži posljednjih pet godina. Stigli smo od četiri minivala godišnje do četiri minivala na dan”, kaže Jackson. Dodaje da postoje različite verzije ove frizure, ali i da je moderni minival puno mekši i nježniji. “Riječ ‘minival’ se povezuje s onim super kovrčavim starim minivalom, ali tehnologija je napredovala od tada”, otkriva stručnjakinja.


FOTO/ paristouhairstudio, Instagram


FOTO/ paristouhairstudio, InstagramJackson naglašava da održavanje minivala nije jednostavno te da je potrebno svakodnevno stiliziranje kose i dodatna njega. Kaže i da minival ne odgovara svakom obliku lica, pa savjetuje isprobavanje kovrčanja kose viklerima prije no što se odlučite za ovu drastičnu promjenu.