Bečki tjedan

Matija Vuica: Hrvatska ima pravo modno blago

Ivana Kocijan

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Rado pristaje na humanitarne stvari, pogotovo kad su djeca u pitanju, djeca s poteškoćama u razvoju što je bio i moj brat. Veseli je da će reviju nositi zrele žene koje su nekad bile zvijezde u manekenskom poslu, a sada su zvijezde u svojem poslu, kući, životu, otkrila nam je VuicaRIJEKA U sklopu Bečkog tjedna večeras će u hotelu Kvarner u Opatiji biti održana humanitarna modna revija koju organiziraju Lions Club Opatija, Grad Opatija i Grad Beč. Sva sredstva prikupljena na događanju namijenjena su udruzi Društvo naša djeca iz Opatije za opremanje edukativnog kabineta za djecu s teškoćama u razvoju Kolibrići. Vrhunac večeri bit će modna revija naše priznate modne dizajnerice Matije Vuica.


Modna poslastica


Njene modele ovog će puta nositi manekenke koje su vladale modnim pistama osamdesetih godina, a danas su uspješne poslovne žene i majke: Klara Paganelli, Olivera Todorović-Jukić, Snježana Herak, Mirjana Vulić- Oman, Gordana Trkulja, Snježana Nemarnik, Ivana Paris i Nataša Krznarich.
– Moji počeci bili su davnih 90-ih godina, a jednu od prvih revija imala sam upravo u Opatiji, na jednoj otvorenoj pozornici, imam i fotografije tada snimljene. Ova revija dio je humanitarne priče: rado pristajem na takve stvari, pogotovo kad su djeca u pitanju, djeca s poteškoćama u razvoju što je bio i moj brat. Kao što znate, nisam jedina koje će sudjelovati u reviji, predstavit će se i jedna mlada dizajnerica. Lijepo je da će se moći predstaviti i mlade snage. Ono što mene veseli je da će reviju nositi zrele žene koje su nekad bile zvijezde u manekenskom poslu, a sada su zvijezde u svojem poslu, kući, životu, otkrila nam je Vuica.Na humanitarnoj modnoj reviji koja počinje u 19 sati manekenke će nositi najnovije kolekcije modnih marki Max Mara, Modiana, Chantal, a predstavit će se i Futura Nova i Next te Gabriela Martinović, mlada dizajnerica hrvatskog porijekla koja živi i radi u Zürichu. U revijalnom dijelu programa nastupit će pjevačice Katja Budimčić, Vivian Galletta i Antonela Malis, primabalerina riječkog HNK-a Cristina Lukanec s plesnom pričom o Isadori Duncan, Ivana Trope i Davor Romić – plesni par iz Udruge La Bamba iz Bakra te njihovi mali manekeni.Za riječke ljubitelje mode poznata dizajnerica priprema posebnu modnu poslasticu koja je na rasporedu sljedeće godine.– Pripremam nešto lijepo, veliko, ekstravagantno i posebno za Rijeku, zajedno s Ivonom Brnelić, za proljeće sljedeće godine. Bit će stvarno posebno, više od toga ne mogu otkriti. Veseli me, nisam ništa slično radila u Rijeci, a imate divnih prostora, poput Guvernerove palače. U Rijeci sam dosad sudjelovala u nekim projektima Exstravaganta, a samostalnu reviju nisam imala. To ćemo realizirati sljedeće godine u rano proljeće, rekla je Vuica.

Ljudskija suradnja


Cijenjena dizajnerica trenutno dovršava brojne projekte vezane uz vjenčanice, a nakon toga će krenuti u nabavku materijala i osmišljavanje velike revije koja ju očekuje u Rijeci. U međuvremenu će, nada se, pronaći vremena i za snimanje božićnih editorijala itd. Ljubiteljice njezinih haljina novitete iz njezine kreativne radionice sigurno s nestrpljenjem iščekuju.


U njezinim kreacijama nedavno su na Filmskom festivalu u Veneciji zablistale i dvije poznate dame, izraelska manekenka Hofit Golan i meksička manekenka Patricia Gloria Contreras.


– Dogodila mi se slučajna i neobična suradnja sa stilistom iz Münchena Samuelom Sohebijem. Poslala sam mu dosta haljina, ali nikad ne znaš što će se dogoditi. Ono što me usrećilo je da su haljine uredno potpisane u svim medijima. I do sad su se moje haljine pojavljivale u medijima, ali nisu bile potpisane, nitko nije znao da su nošene. Sad se dogodilo da su u brojnim poznatim časopisima i na portalima, od Voguea, Daily Maila, do kineskog Harper’s Bazaara, proglašene najljepšima. Neobična je to priča. Taj osjećaj kad ti piše ime u tim medijima… Sretan si i zadovoljan kad to vidiš.


Divna je ta suradnja sa Sohebijem, nadam se da će trajati i dalje. Stilista poput Sohebija u svijetu ima puno, ali teško je doći do njih, a oni budu oduševljeni kad vide naše radove. Samo treba doći do njih; oni i ne znaju da mi postojimo, da tu imamo pravo modno blago. Moramo doprijeti do njih da doznaju da tu imamo divnih stvari. Samo nam treba netko pomoći da strani stilisti dođu do nas.


Pokušavam ostvariti i neke suradnje u Americi. Bude poziva na tjednoj bazi, ali nije to ono što ja želim; ja ne želim dati nekoj agenciji svoje haljine pa što bude, želim da ih neko vidi uživo i kaže: Da, to je to. Volim ovo što radim i želim ljudskiju suradnju, osobniji pristup, zaključila je Vuica.