Nekoć omiljene, a sada…

Jesu li bijele tenisice uistinu OUT?

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Zašto više nitko ne priča o bijelim tenisicama?Otkako su se pojavile na modnom nebu, bijele tenisice su samouvjereno vladale svake sezone. Posebno su bile popularne na proljeće i ljeto kada su smatrane sastavnim dijelom svake dobre modne kombinacije. No, nešto se šuška da su bijele tenisice out…


Tako veliku popularnost bijele tenisice mogu zahvaliti zapravo jednom modelu i jednom događaju koji je zakotrljao cijelu priču. Vraćamo se u 2015. godinu kada je Phoebe Philo, tadašnja dizajnerica luksuzne modne kuće Celine, redovito bila viđena u jednom posebnom modelu tenisica. Nosila ih je i za vrijeme defilea modnih revija. U pitanju su bile Stan Smith tenisice sportskog brenda adidas


FOTO: Unsplash


Kako je Phoebe bila obožavana zbog svog stila, uskoro su Stan Smith tenisice postale it komad diljem svijeta. Britanski Guardian je u svom web izdanju komentirao kako je 2015. bila godina Stan Smith tenisica. Ovaj model je bio toliko tražen da je znao biti rasprodan, a brojevi su se unaprijed rezervirali. 
Uskoro se trend razvijao i nisu bile popularne samo adidasove Stan Smith tenisice. Stvoren je, slobodno možemo reći, mali kult bijelih tenisica. Dizajnerske kuće, poput Guccija, Yves Saint Laurenta i Chloe, ali i high street brendovi, poput H&M i Zare, slavile su bijele tenisice. 


FOTO: Unsplash


Prošle su godine i moramo priznati da smo se navikli na pojavu bijelih tenisica. Više ih toliko ne uočavamo jer su one postale nešto poput kožne jakne, dobrih traperica i bijele košulje – bezvremenski basic komad kojeg bi svaka žena trebala imati u svom ormaru/cipelaru. 


Upravo zbog toga ne možemo govoriti o tome da su bijele tenisice postale OUT. Bijele tenisice su prerasle modne trendove i postale su “onaj komad kojeg morate imati”. 


FOTO: Unsplash


Posve je jasno zbog čega su bijele tenisice postale evergreen model. One pristaju uz sve modne kombinacije i modne izričaje. S njima ne morate razmišljati kako ih kombinirati. Pristaju uz monokromatske kombinacije, ali i šarene outfite. 


Zbog toga ne pričamo kako “svi nose bijele tenisice” i kako su se “vratile it tenisice” jer one više ni ne mogu izaći iz mode. To ne radimo ni s trapericama ili kožnim jaknama.