Nova kolekcija

Iva Viljevac – pravnica s nakitom iz snova

Adriano Šćulac

Izradom nakita počela sam se baviti s 18 godina, no tek prije nekoliko godina snimanjem i objavljivanjem prve kampanje u medijima učinjen je određen iskorak. Od tada je sve na višoj razini i svemu pridajem maksimalnu pažnju, govori Viljevac čiji je nakit popularan i među brojnim hrvatskim poznatim damamaDizajnerica nakita Iva Viljevac predstavlja nam novu kolekciju nakita za koju je u suradnji s glumicom Mirnom Medaković Stepinac snimila i prigodnu kampanju. Što donosi nova kolekcija otkrila nam je sama dizajnerica, ujedno i marljiva studentica zagrebačkog pravnog fakulteta.


– U novoj kolekciji pripremila sam nešto za sve žene dobrog stila, željne kvalitetnog, decentnog i elegantnog komada nakita. Osim narukvica, u ovoj kolekciji dostupne su i ogrlice, a svakom od njih željela sam inspirirati žene porukama koje određeni motivi nose. Cijeli koncept kolekcije, pa i kampanje snimljene s Mirnom Medaković Stepinac osmišljen je tako da Vas potakne na razmišljanje o snovima, željama i vlastitim mogućnostima, da Vas poveže s najbližima i da se osjećate posebno – jer to jeste.


Ovo je vaša prva velika kolekcija. Jel bilo teško odlučiti se na ovaj korak?
– Izradom nakita počela sam se baviti s 18 godina, no tek prije par godina snimanjem i objavljivanjem prve kampanje u medijima učinjen je određen iskorak. Od tada je sve na višoj razini i svemu pridajem maksimalnu pažnju – od komunikacije s kupcima, preko dizajna i izrade nakita, do pakiranja. Za sada su već 4 kolekcije iza mene, a nova peta je za mene jednako velika kao prethodne. Svaka je izrađena s jednakom dozom strasti prema dizajnu i izradi nakita.


 Koje materijale ste koristili?


– Jednom prilikom sam izjavila da se uvijek vraćam koraljima, tako je i sad. U ovoj kolekciji oni su zaživjeli u glavnoj ulozi, odmah pored riječnih bisera i pozlaćenih privjesaka. Privjesci s rozom i žutom 18 karatnom pozlatom nose ugravirane motive anđela, zvjezdica, sidra, ptice u letu, slova i druge. Narukvice s biserima i koraljima nanizane su na svilene končiće u nekoliko boja ili na lanac od čistog srebra. Ogrlice su izrađene od tankog pozlaćenog lančića, a posebno su zanimljive jer ih možete personalizirati odabranim privjescima. Možete birati između rosegold i zlatne boje te možete izabrati bilo koji broj privjesaka i motive iz ponude.


SURADNJA SA SESTROM


Vaša starija sestra Diana je također dizanjerica, ali odjeće. Koliko vam je pomogla svojim iskustvom?


– Diana je moja starija sestra i iskusnija je u svemu, tako da kad god je potrebno sa mnom podijeli svoje iskustvo. Dizajn odjeće i nakita ipak je vrlo različit, no kad se radi o radu s ljudima, o razvijanju i prezentaciji vlastitog brenda, svaki njen savjet je dobrodošao.


Vaš se nakit prošle godine našao u njenoj kampanji. Jeste li nakon toga još koji put surađivale?– Surađivale smo više puta u nekoliko kampanja i projekata. Zapravo sve ovisi o dizajnu odjeće, koliko je bogat sam po sebi , radi li se o večernjoj haljini ili o dnevnoj jednostavnijoj varijatni. Kad Dianin dizajn zahtjeva modni dodatak tu uskačem sa svojim nakitom.

Izradom nakita bavite se još od osnovne škole. No u kojem ste trenutku shvatili da je to ono čime se želite baviti u životu?


– U životu se želim baviti onim što me ispunjuje, što mi dopušta da se slobodno izražavam i razvijam svoju kreativnost. To sam oduvijek znala, a kad sam izradila prvi komad nakita bilo je očito prema čemu trebam usmjeriti svoje ideje, precizne ruke i maštu. Dok god osjećam leptiriće u trbuhu svaki put kad nastaje nova kolekcija – bavit ću se time.Prošle godine napravili ste prvu kolekciju za muškarce. Hoće li se naći i koji komad za njih u ovoj kolekciji?


– Prije dvije godine izradila sam prvih nekoliko komada nakita za muškarce. To su uglavnom bile kožne narukvice s motivom sidra, koji od ranije prisutan u mojim radovima. S obzirom na odličnu reakciju muške populacije, prošle godine posvetila sam im cijelu kolekciju. Isti motiv u par novih modela narukvica pripremam muškarcima i sada.MAŠNICE – NAJDRAŽI MOTIV


Koji komad nakita posebno pamtite?


– Ne mogu istaknuti jedan komad, ali mogu jedan motiv. Mašnice u svim oblicima – kožne mašnica narukvice, mašnice chokeri, mini pleksiglas mašnice, mašnice s vezenom špagom su definitivno »it« komadi koje ću uvijek pamtiti.


Nakit izrađujete paralelno uz studij prava. Koliko je teško uskladiti obaveze?


– Studij prava zahtijeva svakodnevno učenje, a vlastiti biznis zahtjeva svakodnevni rad i angažman, tako da moram priznati nije lako. Ponekad jedno trpi zbog drugoga, ali uz dobru volju i još bolju organizaciju sve se može. Ne mogu zamisliti svoj dan, a da nije prepun obaveza, niti svoj život bez posla s nakitom ili bez studija prava. Kad znate što želite i kad si postavite prioritete, odricanje od slobodnog vremena dolazi kao sasvim prirodna stvar.Koliko ste upoznati s radom drugih hrvatskih dizajnera nakita? Koga posebno cijenite? Smatrate li da Hrvatska ima razvijenu scenu dizajnera nakita?


– Dizajnera nakita sve je više, a što ih je više nažalost sve manje sam upoznata s njihovim radovima. Smatram da s jedne strane nije loše što ne stignem popratiti tuđe radove, bar znam da sam čiste glave i da je moja inspiracija samo moja. Postoje dizajneri čije radove iznimno cijenim i divim se njihovim rukotvorinama, to su uglavnom oni koje ja zovem starom postavom, koji su već neko vrijeme na sceni.Stojite li još iza toga da ćete jednog dana raditi kao pravnica?


– Naravno, zanima me rad u struci, vjerujem da se to neće promijeniti.


Nosite li privatno svoj nakit? Koji vam je najdraži komad iz vlastite kolekcije?


– Komade iz nove kolekcije ne skidam sa sebe, nosim sve, i ogrlice i narukvice. A iz prijašnjih kolekcija obožavam nositi kožnu mašnica narukvicu, kožnu narukvicu sa sidrom i »wish« narukvicu s perlama i sedef zvjezicom, najčešće sve zajedno.