INTERVJU

Dizajnerica Diana Viljevac otkrila nam je kako nastaju njezine kreacije, ali i svoju životnu filozofiju

Sandy Uran

Foto: DIana Viljevac, iStock

Foto: DIana Viljevac, iStock

"Za mene modna igra ne poznaje granice i savjetujem svima koji se još traže da svijet oko sebe ne shvaćaju preozbiljno", kaže nam.

Modna kreatorica Diana Viljevac je 2009. godine utemeljila modni brend, a među poznatim damama koje su za crveni tepih odjenule neke od njenih prepoznatljivih kreacija su Jelena Rozga, Severina, Danijela Martinović, Mila Elegović, Antonija Blaće te brojne druge. U razgovoru za prilog Life dizajnerica je otkrila pojedinosti o tome kako nastaju njene kreacije, kakvi je književni likovi mogu inspirirati, u kakvim parfemima uživa, te što čini bit njene životne filozofije.
Prvo pitanje vezano je za razdoblje pandemije koje se odrazilo i na svijet mode. Kako ga vi proživljavate?


– Vjerujem da smo svi na neki način natjerani na velike životne promjene zbog pandemije, no dizajneri uz to već dvije godine prolaze kroz strah od zaraze nesigurnošću. Velik dio dizajnerskog posla odlazi na direktnu komunikaciju s klijentima, modnim stručnjacima, a komunikacija na kakvu smo navikli je sada potpuno promijenjena i nerijetko se nađem u situaciji da moram izmisliti savršenu modnu kombinaciju za osobu s kojom nisam imala vremena niti mogućnosti popričati i razjasniti kako bi željeni proizvod na kraju izgledao. Iako uspjeh ovog posla ovisi i o mogućnostima dizajnera na stalne promjene i prilagodbe, ipak je stavljen velik teret na našu struku, posebno na dizajnere koji su se već isprofilirali kao kreatori večernjih, svečanih haljina, koje već neko vrijeme nemamo kamo nositi. No, kao i svaki put kad odgovaram na ovakva pitanja, i dalje vjerujem da budućnost nosi nešto bolje i da ćemo pronaći rješenje i izlaz iz ove situacije.


“… i dalje vjerujem da budućnost nosi nešto bolje”


U kreativnom smislu, što vam je pandemija dobroga donijela, ako se to može tako reći?


– Ne smijemo zanemariti inspirativno djelovanje svakog lošeg razdoblja koje život nosi, istina je da ima nešto posebno u mračnim vremenima kad mašta proradi. Još nisam dešifrirala psihološku pozadinu te događa li se taj fenomen zbog izgarajuće želje da se vratimo na staro, lakše i dobro poznato stanje zbog čega sve kočnice popuste i razum se jednostavno sinkronizira s osjećajima, ali sigurno je da sam u pandemijsko vrijeme vidjela velik napredak i rast sebe kao osobe, a posljedično tome i na svojim kreacijama.


Što nam možete otkriti o novoj kolekciji proljeće/ ljeto 2022.?


– Nova kolekcija je svojevrsni nastavak prošlogodišnje kolekcije u kojoj sam predstavila drugačije materijale i modele, proširila sam ponudu i na nosiviju odjeću, modele u kojima se mogu naći poslovne žene, a tim putem sam nastavila i sada, dodatno upotpunjujući kolekciju s nekoliko novih modela sakoa, kombinezona i haljina koje nisu isključivo rezervirane za svečane prigode. Cilj mi je bio zaokružiti jednu modnu priču na način da svaka žena može pronaći kompletnu kombinaciju na jednom mjestu, a uz svoju maštu i biranje različitih modnih dodataka može svaki modni komad pretvoriti iz casual outfita u poslovni, ili iz strogo klasičnog i elegantnog u svestranu kombinaciju. Nisam zaboravila na kapute, prošlogodišnji hit koji je jednaku popularnost stekao i u ovoj kolekciji, a vidjevši reakcije na kapute iz prošle sezone, sada sam pripremila još više boja, i posebno sam zadovoljna reakcijom publike na tu mogućnost koju uvijek nudim klijenticama; svi mi, naime, volimo i sami sudjelovati u izradi našeg najdražeg dizajnerskog komada i ženama je uvijek gušt istaknuti se u nečem unikatnom.
Kad je riječ o bojama, jeste li i dalje vjerni monokromatskim tonovima ili ima i novina?


– I dalje me privlače jednobojne kreacije upravo zato jer je njih najjednostavnije kombinirati, a to je nešto za čime sam se vodila kroz ovu kolekciju. No, ova hladna zima i činjenica da sve više žena bira nosive modele za svaki dan, bila je idealna prilika da predstavim raznobojna pletiva s uzorcima, a najljepše su se istaknuli na sakoima koji se divno slažu i na obične traperice i čizme, ili na nešto elegantnije kombinacije kad ne znate kako biste iskombinirali suknju ili haljinu s toplijim komadima.


“Ljeti ću preplanulu put rado istaknuti i ponekim pastelnim kreacijama”


Osobno koju boju najviše volite kad je riječ o odjeći?


– Na sebi volim vidjeti prozračne i neutralne tonove jer se više volim igrati posebnim siluetama i krojevima nego mnoštvom boja, no i to se ponekad mijenja ovisno o danu, vremenu ili sezoni. Ljeti ću preplanulu put rado istaknuti i ponekim pastelnim kreacijama, dok mi u hladnijoj sezoni više odgovara slojevito odijevanje u neutralnim, zemljanim bojama, no kroz svoj posao i svakodnevni rad s ljudima svaki dan se iznova zaljubim u sve boje iz palete, kad vidim kako crvenokosim ženama pristaje smaragdno zelena, ili kako dominantne crnke nose jarko crvenu.


Dizajn interijera nekako je uskoj vezi s modom. Kad je riječ o uređenju doma, kakav stil preferirate i koji su vam tonovi pri srcu?


– Nije prošlo puno vremena otkako sam u potpunosti preuređivala stambeni prostor, a kako se svakom poslu kojeg radim maksimalno posvećujem, tako je i uređenje interijera nešto o čemu sam razmišljala 24/7 i brinula sam o svakom detalju kako bih bila 100 posto zadovoljna. Bilo mi je važno unijeti toplinu u dom bez korištenja previše šarenila ili pretrpavanja namještajem, te sam to postigla kroz velike staklene stijene zbog prirodne svjetlosti, namještaj od prirodnog drveta, stropne grede u istoj nijansi koje daju rustikalni touch tako visokom prostoru, i naravno uz biljke koje osvježavaju cijeli prostor.


Volim osjećaj doma i toplu atmosferu, a središnja točka našeg prostora je kamin oko kojega se okupljamo gotovo svaku večer i uživamo uz tople napitke, laganu glazbu, dobru knjigu i zvukove pucketanja drveta od kojih ekspresno utonete u san. Cijeli stan savršen je prikaz moje estetike – čiste linije, minimalizam i neutralne boje uz dozu elegancije koja nije pretjerana kako prostor ne bi djelovao sterilno.


Dobro je znana priča da je Coco Chanel obožavala svoj parfem i da ga je koristila za osvježavanje svojih privatnih odaja. Kakve mirise vi osobno volite?


– Po tom pitanju se slažem s ovom modnom ikonom, miris prostora mi je jednako važan kao i parfem koji nosim na sebi i iako se ne držim strogo samo jednog mirisa, već volim istraživati i isprobavati, uvijek me najviše privuku puderasti parfemi s notom aromatičnog bilja. Ne volim previše slatke i jake mirise, kao niti klasične voćno-cvjetne kombinacije, uvijek se najbolje osjećam s nekoliko kapi nekog suptilnijeg egzotičnog mirisa koji dugo traje.Govoreći o parfemima, kako je znano da kreatori stvaraju svoje mirise, imate li u planu možda realizirati vlastiti miris posvećen božici Diani iz rimske mitologije?


– Nikad ne reci nikad! Iako sam u svom poslu prvenstveno vezana za tekstilne materijale i oni su moja prva ljubav, bilo bi zanimljivo imati parfem koji je napravljen 100 posto po mom ukusu. Ipak bih prije svega voljela biti obilježena svojim modnim kreacijama tako da ću o ideji s parfemom još razmisliti!


Imate obitelj. Je li jako zahtjevno izbalansirati obiteljske i poslovne obaveze i što vam predstavlja najveći izazov u tome?


– Priznajem da ponekad teško postižem balans, zbog čega je vjerojatno kriv moj perfekcionizam i stalna želja za organizacijom, što je ponekad s malim djetetom ipak nemoguće. Najveći izazov je upravo ova zimska faza pandemije koja nas tjera na boravak u kući više nego što bismo to htjeli, te je još teže uskladiti obaveze kad izbjegavate gužve i javne prostore, ali svatko tko ima svoju tvrtku zna da je to više od posla i da ne postoji radno vrijeme kad vodite svoj tim zaposlenika, već morate biti spremni na rad cijeli dan, kad god to obaveze traže. Samim time ne mogu reći da mi se život promijenio do neprepoznatljivosti, jer sam uvijek bila u žurbi, radila nekoliko stvari odjednom, a sada sam si dala neko vrijeme da se posložim, odmorim, i steknem neke nove navike kako bih se jednako kvalitetno mogla posvetiti i poslu i obitelji. Sve se može kad se hoće!


Prehrana je u vrijeme pandemije poprimila novo značenje. Koliko vi pazite da se vi i vaša obitelj zdravo hranite i jeste li možda, kao kreativka, kreirali neko zdravo jelo ili desert?


– Prehrana je već jako dugo vremena vrlo važna stavka u mom životu jer me organizam ne zaboravlja podsjetiti kad pretjeram s nezdravom hranom ili ako preskočim trening i šetnje na svježem zraku. Smatram da jedno bez drugoga ne ide i da tijelo pamti apsolutno sve, zbog čega mu se moramo maksimalno posvetiti. Nisam ni na kakvoj specijalnoj prehrani niti pratim trendove u tom svijetu, no sada se više nego ikad trudim paziti da moja obitelj konzumira domaću hranu, iz ekološkog uzgoja, i da su namirnice na tanjuru svježe i pune vitamina. Više puta tjedno na meniju se nađe riba koju obožavam pripremati s različitim prilozima i umacima, poznata sam i kao ljubiteljica kremastih juha i volim ih raditi od domaćih sastojaka, a ne odričem se niti deserta iako pazim da se sa šećerom ne pretjeruje.Kao dizajnerica potpisujete i modne dodatke. Što vas obično inspirira pri stvaranju novog komada?


– Modni dodaci su ponekad zaista jako važni jer i najljepšu haljinu može uništiti komad nakita ili sličan dodatak koji ne odgovara veličinom, bojom ili oblikom, zbog toga kreiram dodatke za koje sam sigurna da će se savršeno slagati sa svakim odjevnim predmetom koji izađe iz moje šivaone. To su najčešće minimalizmom obogaćeni predmeti koji se na prvu ponekad niti ne ističu sami po sebi, već stvaraju harmoniju savršenog izgleda kad pogledamo kompletnu kombinaciju. To mi je ujedno i inspiracija; ne zamišljam dodatke koji će zasjeniti večernju haljinu ili vuneni sako, već ono što će te predmete dodatno obogatiti i podići na viši nivo.


Kad stvarate, slušate li glazbu i koju, ako da, ili ideje nastaju u hodu ili pak, u meditativnoj fazi uz šalicu kave ili čaja, a možda i tople čokolade?


– Vjerujem da će mnogi dizajneri potvrditi da u većini slučajeva nove ideje dođu potpuno neočekivano, na najčudnijim mjestima, i u najčudnijim vremenima. Ono što je sigurno jest da kreativni proces ne možete uključiti na silu, već se isti događa svojim tijekom. Osobno, najviše volim raditi u meditativnom stanju potpune opuštenosti, isključena od svijeta, no često moje najbolje kreacije dođu baš onda kad radim danonoćno i kad sam sve osim opuštena.


Najčešće se dogodi da imam gotovu kreaciju ispred sebe i onda mi dođe još 10 ideja što bih mogla promijeniti, dodati ili oduzeti, u kojim bojama je predstaviti i koje materijale odabrati. To je skrivena strana dizajnerskog posla, naime kreiranje odjeće nije samo zamišljanje i crtanje krojeva koji vam se sviđaju, da bi isti potom bili izrađeni točno prema skici ili ideji. Puno češće se događa da se pripremite za kreativni rad, izađete iz njega s nekoliko modela, a tek kad sjednete za šivaću mašinu ili osjetite materijale, shvatite što ustvari želite stvoriti.


Kad biste mogli odjenuti neki od likova iz bogatog književnog fundusa, koji bi to lik bio? Ovo pitanje obuhvaća i ono vezano za to u kakvim romanima uživate provesti dio vremena koje odvajate za čitanje?


– Iako sam knjigu Virginije Woolf, “Mrs. Dalloway”, čitala prije nekoliko godina, lik Clarisse Dalloway mi često dođe u misli, kako zbog toga što je kroz čitav roman predstavljena kao žena nenametljive privlačnosti i posebne elegancije, tako i zbog radnje smještene iza Prvog svjetskog rata, u vrijeme velikih promjena i napetosti, posebno za žene. Lik Clarisse Dalloway mi je posebno inspirativan i takvi romani, koji opisuju vremena koja nismo doživjeli, su mi velika strast.Vratimo se modi. Tko je imao najveći utjecaj na vas da krenete u modne vode?


– Vjerojatno odgovor nije tko, nego što, a to je cijeli moj život, rano djetinjstvo, koje je obilježeno velikim zanimanjem za modu. Uz dvije sestre koje su mi oduvijek služile kao lutke na kojima sam isprobavala modne kreacije, kad je došlo vrijeme za odabir onog čime se želim baviti u životu, moda je došla toliko prirodno da nisam mogla niti zamisliti da se ikada bavim drugim poslom. Naravno, ne znam kako bi bilo da nisam imala podršku cijele obitelji i mogućnost da sama biram svoj put, ali mislim da su moji najbliži možda i prije mene znali da će upravo modni dizajn biti moja karijera.


Ima li neki kreator kojeg posebno cijenite?


– Posebno cijenim sve kreatore koji i nakon odlaska iz modne industrije ostavljaju neizbrisiv trag, poput Yvesa Saint Lauranta, Christiana Diora, a volim i modernog Delpoza, ali inspiriraju me i snažne žene koje dokazuju da modna industrija nije više isključivo industrija uspješnih muškaraca; The Row, Miuccia Prada, a posebno Gaby Aghion sa zaista neponovljivom ostavštinom u modnom svijetu.


Sudjelovali ste i u humanitarnoj reviji »Dan crvenih haljina«. Što vam znači sudjelovanje na jednoj takvoj važnoj manifestaciji koja ima za cilj preveniranje moždanog udara u žena?


– Sudjelovala sam u mnogim humanitarnim akcijama i to je još jedan od meni najdražih mogućnosti koje ovaj posao nudi. Konkretno »Dan crvenih haljina« mi je ostao u posebnom sjećanju zbog predivnih žena koje na reviji, u svojim kreacijama, izgledaju božanstveno i zrače posebnom energijom, a za kreatora nema boljeg i ljepšeg “feedbacka” od takvog prizora. Pohvaljujem organizatorice te humanitarne manifestacije koja podiže svijest o strašnom zdravstvenom problemu i drago mi je vidjeti da se iz godine u godinu o istoj izvještava sve više, te da sudjeluje sve veći broj dizajnera.Za kraj nam otkrijte moto ili citat kojim biste okarakterizirali svoju životnu filozofiju viđenu kroz modnu prizmu?


– Život je igra i dokle god je slobodna i samovoljna, u njoj ćete uživati. Nedostatak slobode, igranje po pravilima, nemogućnost da izađete iz kalupa, rad na koji vas tjeraju drugi, strah od toga da budete drugačiji i posebni – sve su to kočnice koje će vas sprečavati da udišete život punim plućima. Za mene modna igra ne poznaje granice i savjetujem svima koji se još traže da svijet oko sebe ne shvaćaju preozbiljno. Kreativno i hrabro u nove (modne) izazove!