'Decade of Love'

Antonela Gregorović prije obljetničke revije: ‘Svaka kolekcija mora biti bolja od prethodne’

Ivana Kocijan

Antonela Gregorović će Velikom samostalnom revijom »Decade of Love« u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli  obilježiti 10 godina uspješnog profesionalnog rada

Antonela Gregorović će Velikom samostalnom revijom »Decade of Love« u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli obilježiti 10 godina uspješnog profesionalnog rada

Cijeli je projekt poseban jer predstavljam izložbu i reviju. Najveća posebnost revije je Haute Couture kolekcija, koju već duže želim napraviti, samo nikako da nađem vremena. Sada su se nekako posložile kockice, govori dizajnerica koja stoji iza brenda Antonela ShowroomRIJEKA U Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli ovog će četvrtka prvi put biti održana modna revija. Čast da bude prvom kreatoricom koja je dobila priliku predstaviti svoje radove u tom prostoru, pripala je vodnjanskoj dizajnerici Antoneli Gregorović koja će tom prigodom velikom samostalnom revijom »Decade of Love« obilježiti 10 godina uspješnog profesionalnog rada.


Program revije bit će podijeljen u četiri dijela. Možete li nam otkriti što sve pripremate?


– Prvi dio programa biti će izložba, retrospektiva mojih nagrađivanih ekstravagantnih haljina na lutkama. To su ekstravagantne vjenčanice prikazane u Sposa Newsu u Puli od 2003. godine nadalje te nekoliko haljina iz proteklih deset godina.


Novost
Uz haljine bit će još i izložba crteža učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula. Učenici smjera modni dizajn izradili su skice po fotografijama mojih modnih editorijala. Odabrala sam ih kao goste jer je to moja škola u kojoj je sve započelo i trenutno jedini smjer u Puli i Istri povezan s modom. Nakon toga imamo modnu reviju petnaest modela Pret a Porter kolekcije za proljeće ljeto 2019. i Haute Couture kolekciju.


Možete li nam otkriti nešto više o tim novim kolekcijama koje ćete predstaviti u sklopu revije?


– Pret a Porter kolekcija je romantična, nosiva, ženstvena. Prevladavaju haljine s volanima i bogatim rukavima. Kolekcija je od prirodnih materijala, ima jako puno svile, pamuka, jeansa i pamučnog buklea. Novost u kolekciji je kožni pojas s mojim logom na prednjoj strani te nove statement majice »Life is a carousel« s ilustracijom koju je izradila Marina Barbančić, inspirirana haljinom iz prošle kolekcije. Haute couture kolekcija predstavlja mojih deset godina rada s deset crvenih haljina. U svaku je haljinu uloženo jako puno sati rada, metara tkanine i detalja. Crvenu sam odabrala kao simbol ljubavi što je i naziv projekta, »Decade of Love«, ljubav kao vječita inspiracija svih mojih kolekcija, srce kao dio mog loga uz leptira koji predstavljaju ljubav i slobodu.


Antonela Gregorović, Foto Ana Lorencin Buljan


Antonela Gregorović, Foto Ana Lorencin BuljanŠto biste izdvojili kao najveću posebnost revije?


– Cijeli je projekt poseban jer predstavljam izložbu i reviju. Najveća posebnost revije meni je Haute Couture kolekcija, to je kolekcija koju već duže želim napraviti, samo nikako da nađem vremena. Sada su se nekako posložile kockice za cijeli projekt i ta kolekcija je vrhunac onog što sam do sada napravila. Kolekciju nose modeli koji su obilježili moj modni put jer dio cura koje nosi reviju, nosio je i moju prvu reviju 2002. godine.


Vi ste prva modna kreatorica koja je dobila mogućnost predstaviti modu u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Što to znači za vas?


– Meni je to veliko zadovoljstvo i ponosna sam, mislim da će ta revija obilježiti povijest mode u Istri jer još nitko nije predstavio izložbu i dvije kolekcije istovremeno. Ekstravagantne haljine čuvam u kutiji i uvijek mi je bila želja da budu predstavljene u muzeju na lutkama, što mi se sada i ostvarilo.


Antonela Gregorović, kolekcija Decade of Love


Antonela Gregorović, kolekcija Decade of LoveOtkud, i otkad, uopće ideja o reviji u tom prostoru?


– Ja sam se »zaljubila« u prostor kada sam prvi put ušla u muzej prije tri, četiri godine. Prva pomisao je bila: ja bih ovdje reviju.


Teški počeci


Tada se nismo mogli dogovoriti, ali sada je došao pravi trenutak kao obljetnička revija. Prostor je jako velik, sve je bijelo i minimalističko, upotpunjuju ga samo stupovi. U tom je prostoru nekad bila tvornica cipela Astra u kojoj je radila moja mama dok sam ja bila jako mala pa imam i neku emotivnu povezanost s tim prostorom.


U svijetu mode prisutni ste od 2002. godine, a profesionalnu karijeru započeli ste 2009. godine pod imenom »Showroom Antonela«. Koliko je bilo teško izboriti se za mjesto na modnoj sceni?


– Bilo je poprilično teško s obzirom na to da sam završila umjetničku školu, smjer grafički dizajn. Što se tiče mode, nisam se školovala i to je u počecima bila velika prepreka i odbijenica za neke natječaje. S godinama, trudom i radom dokazala sam da zaslužujem komadić modne scene.


Što smatrate svojim najvećim profesionalnim uspjehom?


– Moj je najveći uspjeh da radim posao koji volim i da od njega mogu živjeti.


Antonela Gregorović, kolekcija Decade of Love


Antonela Gregorović, kolekcija Decade of LoveKolekcije ste dosad predstavljali na modnim revijama u Rijeci, Splitu i Zagrebu. Kakvi su vam planovi za dalje?


– Želja mi je pokušati na stranom tržištu i posvetiti se više svojim kolekcijama i kreativnosti. Jako sam kritična prema svome radu i uvijek mislim da sam mogla bolje. Tako mi je svaka nova kolekcija motivacija da bude bolja od prošle. Zahvaljujem Muzeju suvremene umjetnosti Istre na ustupljenom prostoru i mogućnosti predstavljanja »Decade of Love«, kao i suradnji na izradi fotografija photo shootinga Ani Lorencin Buljan i Giordanu Cellichu koji je napravio moju fotografiju.