Popularna dizajnerica

Aleksandra Dojčinović: Dijete sam kvarta i betona iz radničke obitelji

Ivana Kocijan

Foto John Pavlish

Foto John Pavlish

U mojoj obitelji je uvijek svega bilo taman, nikad previše. I dan danas kamo god da odem i što god da vidim, doma je ipak najljepšeRIJEKA – Brend Lei Lou poznate zagrebačke dizajnerice Aleksandre Dojčinović omiljen je i među domaćim i među stranim ljubiteljicama mode. U njezinim prepoznatljivim elegantnim haljinama dosad su zablistale mnoge hrvatske i strane zvijezde. Kako doznajemo, dizajnerica poznata po uvijek posebnim modnim revijama, najbolje posluje u SAD-u, a uskoro će njezine kreacije biti dostupne i na švicarskom i ruskom tržištu.


Na čemu trenutačno radite? Kad bismo mogli očekivati vašu sljedeću samostalnu reviju?


– Sljedeća samostalna revija planirana je za 2. travnja 2020. Ove sam se godine, nakon revije u Tehničkom muzeju Nikole Tesle, odlučila posvetiti nekim drugim projektima i oprobati se na nekim novim poljima, u nešto drukčijim formama od dosadašnjih.
Tako sam ljetos u svom splitskom dućanu ugostila Lenu Terlutter, jednu od najpoznatijih njemačkih, ali i svjetskih influencerica, a u Zagreb sam nedavno dovela i veliku rusku poduzetnicu Tatyanu Bakalchuk. Uskoro otvaram i dućan u Zürichu, svoj drugi butik u inozemstvu. Do kraja ove godine odradit ću još nekoliko sličnih projekata i jako im se radujem.


Zagreb je samo moj


Možete li nam otkriti nešto više o butiku u Zürichu? Jeste li već dosad imali puno klijentica iz Švicarske?


– Osim sa svojim klijenticama, tamo se već duže vrijeme družim i s njihovim cijenjenim modnim urednicama i influencericama. Nevjerojatno me veseli taj dućan, ponajprije zbog dobre vibre i odličnih ljudi koje sam tamo upoznala. Raduje me i to što je butik u strogom centru grada, omeđen trgovinama velikih svjetskih brendova i takvu priliku nisam htjela propustiti.Već imate butike u Zagrebu i Splitu, te u Njemačkoj. U kojem vas gradu najviše vole?


– Zagreb je moj i samo moj. Ja sam vam dijete kvarta i betona iz tipične radničke obitelji u kojoj je uvijek svega bilo taman, nikad previše. I dan danas kamo god da odem i što god da vidim, doma je ipak najljepše.


Moram istaknuti i Split koji smatram svojim drugim domom jer je tamo moje društvo i moje prijateljice, tamo mogu nesmetano uživati u popodnevnom ručku ili popiti bezbrižnu kavu na sunčanoj rivi, odnosno raditi sve ono za što u Zagrebu nikada nemam vremena (smijeh).


I za Njemačku me vežu prijateljstva i tamo imam barem pet omiljenih gradova. Vjerovali ili ne, ali za mene su upravo u Njemačkoj najbolji izlasci koji uključuju odličan provod i smijeh do zore, sjajne restorane i izvrstan shopping s curama.


Ćudljiva Europa


Planirate li i širenje na druga tržišta?


– Europa je ćudljiva i podosta zatvorena prema mladim i malim brendovima, zato preferiram Ameriku, u kojoj i najbolje poslujem. Do kraja godine počinjem prodavati u Rusiji, isprva ulazim skromno i na mala vrata na to veliko tržište, ali s nevjerojatnom energijom i ambicijama.


Generalno gledano, koji su vaši modeli najpopularniji? Što se najviše traži?


– Ovisi od tržišta do tržišta, pa tako nešto što se proda u Splitu, ne mora dobro proći u Zagrebu ili obratno. Tako, primjerice, i Amerikanke imaju neki svoj, poseban stil, a konstanta je uvijek samo jedna, a to je da se ono što se meni sviđa i što uvijek sebi naručim – najlošije prodaje (smijeh).


Moje klijentice više vole klasiku, a ja se uvijek zaljubim u nešto predimenzionirano, drapirano, s naglašenim rukavima. Ponekad se i pokoji moj favorit probije do širih masa, međutim, u pravilu to nije tako.