Od kuhinjskog otpada do čarobne otopine

Moć enzima: Evo kako od kora voća i povrća napraviti sredstvo za čišćenje najtvrdokornijih mrlja

Jelena Sedlak

Foto: iStock

Foto: iStock

Čisti i kamenac te pročišćava odvode, uklanja tragove kemijske zaštite s voća i povrća...

Otpadni enzimi već godinama su hit ekoloških uzgajivača i svih onih koje brine pretjerana uporaba kemije, no još uvijek se na njih gleda s dozom skepse. Jer, kako je moguće da običan kuhinjski otpad, kore od voća i povrća, uz pomoć malo šećera i vode fermentiraju u čudotvornu tekućinu kojom se postižu nevjerojatni rezultati u vrtu gdje se primjenjuje kao pesticid i gnojivo, u kući gdje čisti i najtvrdokornije mrlje i kamenac te pročišćava odvode, uklanja tragove kemijske zaštite s voća i povrća itd.


Čak je uspješno korišten za čišćenje zagađenih voda i jezera. Smatra se čak da otpadni enzim smanjuje globalno zatopljenje jer katalitički proces tijekom njegovog nastajanja generira plin ozon koji smanjuje količine ugljičnog dioksida u atmosferi i teških metala. U gradovima se tako umjesto drveća može koristiti ova organska tvar, koja za vrijeme fermentacije otpušta istu količinu kisika kao deset stabala.



Fermentacija stvara prirodne lance proteina, mineralnih soli i enzima. Jedna litra ove organske otopine pročišćava tisuću litara zagađenih voda u rijekama.



Što je potrebno za pripremu ovog čudotvornog otpadnog bioenzima?



Uz plastičnu posudu sa zatvaračem od 5 litara, potrebno nam je:


1 dio smeđeg šećera (300 grama);
3 dijela otpada od voća i povrća (900 grama);
10 dijelova vode (3 litre). Nikako ne koristiti toplu vodu, čak ni pri razrjeđivanju, jer toplina razara enzime.



Može se koristiti i običan šećer, ali smeđi je bolji jer sadrži mnoštvo minerala. Može se koristiti i samo povrće, ali zbog ugodnijeg mirisa dobro je staviti i dio voća i kore raznih agruma.



Sve ove svježe ostatke voća poput kore naranče, limuna, mandarine, kruške, banane, kao i ostatke jabuka te raznog drugog voća, treba usitniti. Možete iskoristiti i ostatke povrća poput mrkve, krastavaca, salate, koji neopravdano završavaju u kanti za otpatke ili u kompostu. U pripremljenu posudu ubacite ostatke i kore voća i povrća u navedenim količinama, zatim dodajte smeđi šećer i na kraju u posudu ulijte vodu. Dobivenu smjesu potrebno je dobro promiješati da bi se šećer rastopio, tj. sjedinio s vodom. Kada je smjesa ujednačena, postupak je gotov i potrebno je čvrsto zatvoriti posudu te je staviti na tamno i hladno mjesto, ali ona nam uvijek treba biti nadohvat ruke.



Slijedi proces fermentacije tijekom kojega će se stvarati plinovi (to ćete znati po ispupčenim stranicama posude/boce) pa je potrebno prvih mjesec dana svaki drugi ili treći dan otvarati zatvarač kako bi se oni ispustili. Već nakon nekoliko dana osjetit ćete miris octene kiseline. Sljedeća dva mjeseca posuda se više ne otvara, a sastojci će se nastaviti razgrađivati i nakon tri mjeseca nastat će prirodni enzim. Dakle, organski otpaci plus bakterije otpuštaju enzime koji razgrađuju masti i ulja, bakterije konzumiraju otpadne materije i na kraju se dobiva prirodna supstanca H2O i CO2, kao što je prikazano na slici niže u tekstu.


Korisno je zapisati datum pripreme jer tek nakon tri mjeseca fermentiranja otopina će biti spremna za upotrebu. Tekućinu čija će boja varirati od svjetlije do tamnije smeđe, procijedite te ulijte u tamne boce i čuvajte na hladnom, suhom i mračnom mjestu.



Ako je otopina pravilno pripremljena, rok trajanja joj je neograničen. Dulje stajanje otopinu će učiniti još boljom, jer što dulje stoji, molekule će postajati sve manje i bolje se razgraditi duljom fermentacijom. U slučaju da se za vrijeme fermentacije pojavi loš miris, jednostavno treba dodati još smeđeg šećera. Na primjer, u bocu koja sadrži 1 litru vode, treba brzo dodati 100 g šećera.


Smjesu dobro promiješajte, a poklopac zatim čvrsto zatvorite. Nakon što ste je hermetički zatvorili, više ne otvarajte. Mjesec dana kasnije, loš miris bi trebao iščeznuti.



U otopini se ponekad mogu naći crvi. Glavni razlog je taj što poklopac nije bio čvrsto zatvoren. Kad se čvrsto zatvori, crva neće biti.


Što ako se pojavi plijesan?



Prije korištenja fermentirane enzimske otopine taj ostatak treba filtrirati, tako da ostane samo čist enzim. Izdvojeni ostatak treba baciti u slivnik kako bi se pročistio otpadni sistem ili se može osušiti i koristiti kao gnojivo.



Prije upotrebe otopinu je potrebno razrijediti vodom. U vrtu se koristi razrijeđena vodom u omjeru 1: 500 – 1:1.000, kao prirodni insekticid, herbicid, pesticid, gnojivo, a ako ga tijekom 3 mjeseca tako razrijeđenog prskate po tlu, popravit će njegovu kvalitetu, a biljke će postati bujnije i zdravije, otpornije na bolesti. Koncentrat ove otopine ne treba koristiti nerazblažen jer može oštetiti biljke i zakiseliti tlo.




Primjena bioenzima je višestruka



* čisti i dezinficira sve površine u kućanstvu;
* djelotvorno uklanja kamenac;
* uspješno razgrađuje masnoće, tvrdokorne mrlje i razne druge nečistoće;
* otklanja pesticide i ostale kemijske supstance s voća i povrća:
* pomaže u eliminaciji štetnih mikroorganizama;
* uništava plijesni;
* čisti i osvježava odjeću i obuću;
* pročišćava zrak;
* otklanja neugodne mirise;
* djeluje kao prirodan pesticid i herbicid;
* obogaćuje tlo i pridonosi zdravlju i rastu biljaka;
* njeguje kožu i dlaku kućnih ljubimaca;
* pomaže u borbi protiv žohara, mrava, muha i komaraca;
* eliminira elektromagnetsko zračenje;
* štiti okoliš;
* pročišćava podzemne vode;
* koristi se i kao pesticid.



Enzimska otopina je potpuno ekološko sredstvo, a od kada smo o njoj prvi put pisali prije sedam godina, dobili smo povratne informacije vrtlara iz naše Primorsko-goranske županije o njenoj djelotvornosti. Neki su ovim sredstvom zamijenili gotovo sve ostale pripravke koje koriste u vrtu.



Ako se ovo sredstvo koristi u domaćinstvu, imat će antibakterijska svojstva, a preporučljiv omjer je 1:100 l vode. Bioenzim učinkovito pročišćava zrak i otklanja neugodne mirise poput mirisa nekih namirnica (luka, češnjaka), neugodnih mirisa kuhinjskih ili kupaonskih odvoda, mirisa duhana i kućnih ljubimaca.




Odlično je prirodno rješenje i za uklanjanje sredstava za kemijsku zaštitu s voća i povrća. Ostavite voće ili povrće trideset minuta u otopini razrijeđenoj s vodom (u omjeru 30 ml na 1 l vode) i nakon toga ga operite u čistoj vodi.



Odjeća i obuća namočena i oprana u ovoj otopini, odisat će besprijekornom čistoćom i svježinom. Sve tvrdokorne mrlje nestat će nakon što tkaninu ostavite nekoliko sati namočenu u otopini, a zatim je dobro operete.



Pomiješate li 15 ml bioenzima s 500 ml vode i raspršivačem poprskate područje s kojeg želite eliminirati štetnike, čak i komarce, bit ćete zaštićeni od njihovih uboda.