Samo pozitiva

Memeovi pomažu protiv korone? Jedno istraživanje kaže: da!

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Šaljive poruke smanjuju razinu stresuRijetke vijesti oko koronavirusa se čine pozitivne. Dovoljno je otvoriti razne stranice kako bi vidjeli samo natpise o broju zaraženih i umrlih, o novih mjerama, o cjepivima… No, postoji jedan dio objava koji dokazano pomažu u borbi protiv korona sivila. 


Znanstvenici na Penn State University u Pennsylvaniji su nedavno objavili studiju koja pokazuje kako takozvani internetski memeovi smanjuju stres i strah koji nastaje zbog pandemije koronavirusa. 


U pitanju je popularni sadržaj s društvenih mreža koji se sastoji od povezivanja različitih elemenata, poput slike i teksta, a često ima zabavan i šaljiv ton. 
Dotično istraživanje je pokazalo kako se ljudi, koji konzumiraju zabavne memeove te tako ostvaraju pozitivne emocije, bolje nose sa stresom. 


Kako Tag24 prenosi Jessica Myrick, jedna od znanstvenica studije, je objasnila kako memeovi ne mogu potpuno eliminirati stres nastao zbog pandemije koronavirusa, no da su izravno povezani s pozitivnim emocijama s kojima se ljudi lakše nose s izazovnim situacijama. 


U studiji je sudjelovao 748 sudionika. U sklopu studije su gledali tri različite vrste fotografija – sliku sa šarenom pozadinom i tekstom, slatke memeove sa životinjama te slatke memeove sa životinjama koji se tiču koronavirusa. 


Osobe koje su gledali memeove imali su bolje raspoloženje od onih koji su samo gledali slike sa šarenom pozadinom, dok su oni koji su gledali korona memeove redom imali manju razinu stresa prema pandemiji. 


Istraživanje je također pokazalo kako su sudionici koji su gledali korona memeove kasnije dublje razmišljali o pandemiji. Stručnjaci objašnjavaju da humoristične i lagane poruke jednostavnije prenose informacije i stvaraju manje stresa i otpora.