
Foto: iStock
Idealno se slaže s gotovo svakim glavnim jelom, od mesa, ribe ili povrća
povezane vijesti
Ako volite jela puna okusa, nećete htjeti preskočiti recept za ovu meksičku rižu – lagano prženu, zatim pirjanu u domaćem umaku od rajčice i začina.
Ova riža idealno se slaže s gotovo svakim glavnim jelom, od mesa, ribe ili povrća.
Sastojci
- 250 g dugozrnate bijele riže (isprane pod hladnom vodom)
- 600 ml vode
- 1 kocka pileće juhe (ili povrtne, za vegetarijansku verziju)
- 2 veće Roma rajčice
- 4 žličice koncentrata rajčice
- pola srednjeg luka (narezanog na komade)
- 3 češnja češnjaka
- pola žličice krupne soli
- četvrtina žličice mljevenog kumina
- 3 žlice biljnog ulja
- 1 svježa Serrano paprika (zarezana po sredini, ali neka ostane spojena stabljikom)
Priprema
U blender stavite vodu, kocku juhe, rajčice, koncentrat rajčice, luk, češnjak, sol i kumin. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kušajte i po potrebi dodajte još soli. Ako koristite slabiji blender, umak možete procijediti kroz sitno cjedilo prije dodavanja u rižu.
Zatim u velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte rižu i pržite je oko 10 minuta, često miješajući, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
Ulijte pripremljeni umak u tavu i pustite da sve zajedno zavrije. U tom trenutku ubacite Serrano papričicu, poklopite i smanjite vatru na nisku. Pirjajte 20–25 minuta, dok riža ne upije svu tekućinu i ne postane mekana.
Maknite s vatre, promiješajte pažljivo (može biti sloj rajčice na vrhu), poklopite ponovno i ostavite da odstoji 5–10 minuta. Zatim rižu prozračite vilicom i poslužite, piše Little Spice Jar.