Puna okusa

Meksička riža aromatična je, sočna i ide uz svaki obrok

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Idealno se slaže s gotovo svakim glavnim jelom, od mesa, ribe ili povrća

Ako volite jela puna okusa, nećete htjeti preskočiti recept za ovu meksičku rižu – lagano prženu, zatim pirjanu u domaćem umaku od rajčice i začina.


Ova riža idealno se slaže s gotovo svakim glavnim jelom, od mesa, ribe ili povrća.


Sastojci


  • 250 g dugozrnate bijele riže (isprane pod hladnom vodom)
  • 600 ml vode
  • 1 kocka pileće juhe (ili povrtne, za vegetarijansku verziju)
  • 2 veće Roma rajčice
  • 4 žličice koncentrata rajčice
  • pola srednjeg luka (narezanog na komade)
  • 3 češnja češnjaka
  • pola žličice krupne soli
  • četvrtina žličice mljevenog kumina
  • 3 žlice biljnog ulja
  • 1 svježa Serrano paprika (zarezana po sredini, ali neka ostane spojena stabljikom)

Priprema


U blender stavite vodu, kocku juhe, rajčice, koncentrat rajčice, luk, češnjak, sol i kumin. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kušajte i po potrebi dodajte još soli. Ako koristite slabiji blender, umak možete procijediti kroz sitno cjedilo prije dodavanja u rižu.


Zatim u velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte rižu i pržite je oko 10 minuta, često miješajući, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.


Ulijte pripremljeni umak u tavu i pustite da sve zajedno zavrije. U tom trenutku ubacite Serrano papričicu, poklopite i smanjite vatru na nisku. Pirjajte 20–25 minuta, dok riža ne upije svu tekućinu i ne postane mekana.


Maknite s vatre, promiješajte pažljivo (može biti sloj rajčice na vrhu), poklopite ponovno i ostavite da odstoji 5–10 minuta. Zatim rižu prozračite vilicom i poslužite, piše Little Spice Jar.