
FOTO: iStock
Bogato proteinima i vitaminima
povezane vijesti
Poput drugih drevnih žitarica, uzgoj heljde datira iz davnih vremena. Bila je osnovna namirnica u mnogim kulturama tijekom stoljeća i raste diljem svijeta, od Azije, Bliskog istoka i Istočne Europe, do Sjeverne i Južne Amerike. Također, to je brzorastuća kultura i vrlo otporna na bolesti, tako da poljoprivrednici ne moraju koristiti pesticide i druge kemikalije. To je čini vrlo održivom prehrambenom kulturom za cijeli svijet. Ova žitarica puna je hranjivih tvari, a također je bogata vlaknima i proteinima.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
U ovoj mediteranskoj salati od heljde koristi se heljdina krupica. Brzo se kuha, za razliku od mnogih drugih žitarica, i odlična je podloga za povrće u ovoj salati. Kuhana krupica je vrlo lagana i pahuljasta u usporedbi s gustoćom mnogih drugih žitarica. Ima odličnu teksturu i možete zamijeniti rižu u bilo kojem jelu. Osim toga, heljda se kuha brže od riže i ima četiri puta veću hranjivu vrijednost.
Ovu salatu od heljde možete poslužiti kao prilog, ali dovoljno je obilna i za glavno jelo.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 80 g heljdine krupice
- 300 ml vode
- 65 g nasjeckanog crvenog luka
- 150 g cherry rajčica
- 130 g nasjeckanog krastavca
- 70 g maslina bez koštica
- 1 paprika, nasjeckana
- Maslinovo ulje
- Sok jednog limuna
- 1⁄2 žličice morske soli
- 1 žličica sušenog origana
- 75 g zdrobljenog feta sira
- 4 g nasjeckanog svježeg peršina
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
U loncu zakuhajte heljdu i vodu. Smanjite vatru na laganu, poklopite i kuhajte oko 20 minuta. Maknite s vatre i ostavite poklopljeno da odstoji 5 minuta. Zatim promiješajte vilicom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu krupicu pomiješajte s crvenim lukom, rajčicom, krastavcem, maslinama i paprikom u velikoj zdjeli za salatu. Uzmite malu zdjelu i u njoj umutite maslinovo ulje, sok od limuna, sol i origano. Taj preljev potom prelijte preko salate i dobro promiješajte. Na vrh pospite feta sir i peršin. Jedite dok je svježe!